fredag 15 mars 2019

Hej vänner!

Det är fredag och jag är ledig. Maria har åkt till Stockholm och jag och kamrat Katten är ensamma den här helgen. Vi har inga direkta planer på att göra något speciellt, fast det är helg. Ute är det grått och lite fuktigt kallt på det där gotländska sättet. Så det är egentligen rätt skönt att vara inne. Det tycker katten också för han ville inte gå ut i morse.

Men våren är på väg för skatorna som bor i träet utanför mitt sovrumsfönster har börjat jobba med sitt bo. Ni som hängt med och läst länge på den här bloggen kommer kanske ihåg att jag gillar skator. De är så vardagliga att man ofta inte tänker på hur vackra de är. Dessutom lever de i livslånga äktenskap och byter parter först om någon av dem dör. Det är fint på något sätt. Det finns ju en opera av Rossini som heter ”Den tjuvaktiga skatan”. För man brukar ju anklaga skator för att sno blanka saker och ta dessa till sitt bo. Men jag har läst att det bara är påhitt. Skator snor ingenting. Skator är alltså trogna fåglar som ger fan i andras grejer. Med andra ord fåglar att se upp till och bättre än många människor. Dessutom är skator ovanligt smarta fåglar och det finns experiment som visar att de har någon form av självmedvetande.

Ibland säger ju folk taskiga saker om kvinnor genom att jämföra de med fåglar. Till exempel kalla någon dam för rugguggla är taskigt. Det är ju inte riktigt schysst att säga att en dam är en skata heller. Det är ju lite konstigt egentligen. För skator är som sagt vackra, smarta och har en snygg stjärt och egentligen vore det väl en komplimang att kalla en tjej för en skata. Men det är det inte. Det bör man låta bli, även om man bara vill tala om att hon är smart, vacker och välformad.

Peter

Inga kommentarer: