fredag 22 februari 2019

Hej vänner!

Idag har det varit kallt här på Gotland. Solen sken och det såg hur skönt ut som helst. Så jag tänkte ta en cykeltur. Det gjorde jag också. Men den blev inte så lång för jag frös efter en stund. Men på söndag skall det visst bli riktigt varmt. Över tio grader om jag förstod det hela rätt. Men fåglarna har börjat sjunga på mornarna för de har väl märkt att ljuset är på tillbaka och det är ju värt en liten morgonsång om man är talgoxe.

Sålunda har jag överlevt ytterligare en vinter. Denna vår kommer väl bli min 65:e. Livet går alltså vidare mot nya äventyr. Snart skall jag pensionera mig. Men det betyder inte att jag skall sluta jobba helt har jag tänkt. Men jag skall jobba mindre och bara med sådant jag tycker att jag är bra på och tycker är kul. Om någon vill anlita mig förstås. Det är iallafall idén Vi får se hur det går med det.

Jag har förresten nästan slutat använda pengar. Det började med att de nya slantarna kom för något år sedan. Utan glasögon var jag alltid osäker om jag hade en femkrona eller tvåkrona i handen. Dessutom tyckte jag de hade en tråkig färg. Jag är alltså konservativ och tycker att enkronor skall glänsa som silver. Dessutom har ju alla ören avskaffats vilket också är tråkigt. När jag var barn fanns det ettöringar, tvåöringar, femöringar, tioöringar, tjugofemöringar, och femtioöringar. Nu finns det inte en enda öring kvar utom de som simmar i hav och sjöar. Det är lite trist.

Numera betalar jag alltså allt med kort. Fast jag inte tycker att det känns riktigt bra. För mindre belopp sätter man bara kortet mot en automat och sedan säger det ”blipp” och man har betalat. Pengarna försvinner på ett ögonblipp. Sista tiden har jag gått runt och småblippat både här och där  som den där runda roboten i Stjärnornas krig. En hamburgare ”blipp”, lite godis ”blipp”, tandtråd ”blipp”, en semla ”blipp”, så där håller det på. Det borde åtminstone finnas en ruta på kortet där det står hur mycket man gjort av med och hur mycket man har kvar. Ungar skall inte få ha betalkort förrän de är 25 år och börjar få lite vett i skallen. Dessutom är det ju bra är lära sig räkna med pengar. Numera finns det ju inga ören så skolorna måste vara fulla med sådana där låtsaspengar i plast som ungar fick lära sig räkna med förr. Numera kan man ju inte be någon dela en enkrona i fyra delar utan att han tar fram plåtsaxen. Det är tråkigt.

Fåglarna sjunger och jag har överlevt vintern. Vår snedställda jord lutar sin norra del allt närmare solen. Björnarna börjar sträcka på sig i sina iden. Hoppas några ungar envisas med att hoppa hopprep och spela kula, när man sopat sanden av skolgården. Men de kanske bara sitter med näsorna i sina smarta telefoner och ser dumma ut. Nu låter jag som en riktig gubbe minsann. Det känns fint. 




Peter

Inga kommentarer: