söndag 17 februari 2019

Hej vänner!

Det är söndag morgon och jag skall väl snart gå ut en sväng. Fönstret är lite öppet och utanför kvittrar gråsparvar och talgoxar. Vi går mot vår även om jag gissar att det som vanligt kommer en del bakslag innan det blir vår på riktigt. På Gotland finns ett uttryck för dessa bakslag. Det heter ”star-ur”eller kanske mer ”star-aur”. Jag tror man börjar räkna när den första staren kommer och man blir glad och tänker att våren är på väg. Sedan skall man sju gånger bli besviken över att de blåser snöar och jävlas igen, innan det blir vår på riktigt. Det är lite som den skäreld man måste igenom innan man kommer till himmelriket. Nu har det ju varit vår här några dagar och solen har börjat värma upp ens lite gråa vinterkropp. Men då tänker man genast ”var lite lagom glad nu, så får du lättare att hantera morgondagens snö och blåst”. Som den slav som stod bakom de romerska kejsarna när de körde i triumf genom staden viskade i deras öra ”kom ihåg att du är dödlig”. Här på Gotland är det någon så här års som viskar på bred gotländska i ens öra ”kom ihåg att det kommer en star-ur”.

Den här helgen har jag och katten varit ensamma. Vi går har som gamla gubbar och tittar på varandra lite småsurt. För vi har faktiskt lite tråkigt. ”Man har väl så roligt man gör sig” är det väl någon förståndig typ som tänker nu. Och det är ju sant. Men jag tänker minsann inte tacka för den upplysningen, utan enbart sträcka upp ett långfinger framför denna förståndiga typ. Det finns ju fullt med sådana där uttryck som kanske är riktiga, men som man inte orkar höra på. ”Det finns inget dåligt väder. Bara dåliga kläder. Det är ingen idé att gråta över spilld mjölk”. Vad är det för dumheter. När det på denna ö blåser storm och regnblandad snö gör en halvblind, är det väl för fan dåligt väder oavsett klädsel. Eller när man tappar ett fullt mjölkpaket i golvet, så alltihop rinner ut är det en god idé att gråta. Så man inte gör något värre.

Man kanske skulle kunna komma på en del nya sådan uttryck föresten. Lite mer personliga. ”Det är svårt att vara riktigt glad när katten spyr i sängen”, till exempel. Eller ”den som ibland har gikt i sin tå, är jävligt glad att han slipper gå, just då”. Eller ”det är trots allt bättre att glömma dra upp gylfen än att glömma dra ner den”.

Trevlig söndag

Peter

Inga kommentarer: