fredag 1 februari 2019

Hej vänner!

Det är en sådan där helg som jag och kamrat Katten kommer fira i vår manliga gemenskap. Vi har inga speciella planer utan avser dagarna som de kommer. Vi avser faktiskt ta hela livet som det kommer förresten. Som Jesus så riktigt påpekar i Bergspredikan: ”Gören eder alltså icke bekymmer för morgondagen, ty morgondagen skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.” Dessa gudsord av ser jag och katten hädanefter följa.

Hur vi skall ta tillvara denna snöiga fredag har vi ännu inte bestämt. Men jag tror jag skall gå till biblioteket och lämna tillbaks några olästa låneböcker. Kanske skall jag låna någon annan bok istället. Men jag har fått svårt att hitta böcker som jag orkar komma igenom. Något har hänt som gör att jag har fått allt svårare att läsa skönlitteratur. Det är tråkigt. Jag var ju länge en läsande människa, som läste minst en bok i veckan. Men för några år sedan tog det plötsligt slut. Jag tappade liksom läslusten. Men jag hoppas den kommer igen.

Som barn och ungdom läste jag mycket. Jag läste allt möjligt. Både sådant som var skrivet för den åldersgrupp i vilken jag befann mig. Men också mycket vuxenlitteratur. Jag var faktiskt en, för åldern, avancerad läsare. Men det är jag inte längre. Så fort en bok ställer minsta krav på mig och inte är väldigt lättläst, tappar jag lusten att läsa vidare. Det finns några författare som jag fortfarande läser utan svårighet. Till exempel Torgny Lindgren och Arto Pasilinna. Men de har ju gått och dött bägge två. Så de lär ju knappast komma med några nya böcker. Det måste naturligtvis finnas böcker på biblioteket som passar min smak. Men jag har svårt att hitta dem. Idag skall jag iallafall nog försöka göra ett nytt försök att hitta en bok att läsa i helgen.

Jag funderar förresten låna en kokbok om vegetariskt matlagning. För jag är värdelös på att laga vegetariskt käk. Eller rättare sagt, det jag gör blir väl rätt ok. Men antalet rätter är rätt begränsat och likartat. Ofta ersätter man ju bara köttet med någon konstig soyaprodukt eller quorn. Det är liksom samma mat, fast med lite sämre smak. Man ersätter liksom bara den goda köttfärsen, med något som skall föreställa köttfärs. Men som inte lurar någon. Det känns ju dumt. För det finns ju hur mycket goda grönsaker som helst som man skulle kunna fixa till något gott av. Men jag är dålig på det och en riktig karnivor. Men jag skall försöka bli bättre på att tillreda kaninfodret.

Men idag tänker jag minsann äta någon smaklig del av ett dött djur. Jag brukar ju äta pasta på fredagarna så det tänker jag nog göra idag också. Kanske skall jag för omväxlings skull göra en liten lammgryta till pastan. Fast då är jag ju tvungen att gå och köpa lite rödtjut. För till lamm tycker jag nästan det är nödvändigt. Samtidigt är det tråkigt att dricka vin ensam, utan sällskap. Katten brukar ju sitta och titta på när jag käkar ensam. Men han är ju inte intresserad av vin. Så det är som att sitta mittemot en sur nykterist, som ser på en med avsmak. Så lammgryta får väl gå bort. Det får bli något annat. Vi får se vad jag hittar på.

Peter

Inga kommentarer: