torsdag 3 januari 2019

Hej vänner!
Stormen har dragit förbi och det har snöat. När jag öppnade fönstret sjöng faktiskt en talgoxe lite försiktigt. Han hade väl fått ett litet hormonpåslag av att det var lite ljusare än det varit på några dagar. Det lär lite hoppfullt. Kamrat katten har firat morgonen med att spy lite på hallmattan. Sedan ville han gå ut. Men när jag släppte ut honom så såg han ut som han ångrade sig och när jag började stänga dörren gjorde han också det. Han rusade in och uppför trapporna och ställde sig vid dörren och ville gå in igen. Sedan gick han och satte sig vid fönstret och kollande ut. Det fick tydligen räcka med det idag.

Katten är faktiskt både smartare och dummare än man tror. När vi skulle åka tillbaks till Visby så planerade vi det lite klokt. Så vi stängde alla dörrar till rum där det fanns sängar att krypa under och gömma sig. För annars är det ju standard att katten märker vad som är på gång och gömmer längst under en säng. Så får man krypa under för att få fram honom. Då gör han en rusning till en annan säng han kryper under och så får man göra samma sak där, med samma resultat. Han vet att han kommer bli instoppad i en bur och det vill han inte. Men det är faktiskt inte svårt att få in honom i buren när man fått fatt på honom. Då accepterar han sitt öde och går snällt in. Men innan dess kan det vara lite jobbigt. Men nu hade vi, som sagt, planerat infångandet. Då gick han och satte sig bakom en gardin och satt alldeles stilla. Dock stack en liten bit av bakdelen fram. Det var som en liten unge som gömt sig. Ni vet de där som tänker om jag inte ser dem ser de säkert inte mig. Det såg faktiskt lite kul ut när han satt där blickstilla och trodde att han hittat ett bra ställe. Han verkade faktiskt lite förvånad när jag hämtade honom.

Jag kom att tänka på Sveriges landskap. En del av dem har ju namn som är lätta att begripa var de kommer ifrån. Som Småland, Västerbotten och Dalarna. Småland kommer ju av småländerna. Västerbotten av att det är landet botten i på Bottenviken. Dalarna för att det är massa dalar där. Men varför Närke heter Närke och Medelpad heter Medelpad måste jag ta reda på om det går. Likaså varför Gästrikland heter Gästrikland. Där ligger förresten Gävle. Jag läste en gång en lite kul grej. Det var tydligen en liten kille som varit på skolresa till Gävle och efteråt skrev en kort uppsats om detta. Den började: ”Gävlarna ser ut andra människor och det är inte varmare där än här”. Och det var nog sant.

Nu skiner solen lite mellan molnen och jag skall gå en promenad. Det skulle vara kul att ha en hund att promenera med. Men tyvärr är det två här hemma som inte tycker det är någon bra idé. Den ena är dessutom katt och han säger att han tycker det är en ovanligt dum idé. Fast han är inte speciellt rädd för hundar. På sommaren brukar han gå förbi en uteservering på torget. Om det är en hund där kollar han in att den sitter fast i koppel. Gör den det, går han förbi provocerande långsamt. Bara för att retas. Sedan hoppar han upp och sätter sig på en stol, medan hundens ägare har all möda att hålla ordning på sin skällande jycke. Det är rätt kul att se.

Trevlig helg

Peter





Inga kommentarer: