tisdag 1 januari 2019


Hej vänner!

Det fina paret på bilden är lärarinnan Jenny Maria Isaksson och hemmansägaren Karl Erik Nordström. De ser lyckliga ut vilket de ha all anledning att göra. Jenny Maria är 28 år och har sedan sju år arbetat som småskollärarinna på Brändön utanför Luleå. Karl Erik ser minsann lite mallig ut över att han lyckats få Brändöns snyggaste småskollärarinna till fru. Två år senare får de en dotter som de döpte till Ines Maria. Men bara två veckor efter barnets födelse drabbas Jenny Maria av en blodpropp och dör. Sannolikt hade hennes död med komplikationer efter förlossningen att göra. En vän till Jenny Maria skriver ett In memoriam i Norrbottens Tidning där hon beskriver Jenny Maria från barndom till hon blev maka till Karl Erik. Hon skriver att det var kul att leka med Jenny Maria för hon var alltid snäll och påhittig. Men så här skriver hon om att Jenny Maria hade varit bra med den små barn hon undervisade:

”Men din godhet i förening med rik ideell begåvning ville och kunde du på ett givande sätt åt barnen och ungdomens förädling och utveckling. Det goda du sått å dessa fält, bär väl ock en dag sina skördar, lika visst, som den vårvintersol som nu lyser över din bår, en gång skall väcka alla i jorden slumrande frö till blomstring och liv.”

Karl Erik levde vidare och blev minsann ledamot av både häradsnämnd och kommunalfullmäktige. Han gifte om sig efter några år. Men det blev visst inte så bra. För Karl Erik kom nog aldrig riktigt över sin småskolelärarinna. Han dog också relativt ung. Hans egna föräldrar överlevde honom. 


Karl Erik och Jenny Maria är min morfar och mormor. Deras dotter Ines Maria är min mamma. Så nu vet ni vilka som är på bilden. Tack vare dem är jag här på jorden och kan skriva detta till er.

God fortsättning på det nya året

Peter

Inga kommentarer: