lördag 22 december 2018

Hej vänner!

Jag opererades i onsdags för jag hade ljumskbråck. Det var väl egentligen en rutinoperation som egentligen inte var någon större sak. Jag kom dit på morgonen och gick hem vid ett-tiden. Men helt problemfritt har det inte varit efteråt. Man får faktiskt ont i magen av att opereras. Så jag har ätit värktabletter och nu tror jag att de är dem jag mår illa av. Dessutom har jag inte orkat engagera mig så mycket i julförberedelserna. Det får bli som det blir med det.

Igår såg jag ett tv-program om isbjörnar. Det var från Svalbard där medeltemperaturen tydligen stigit så mycket att havsisen dragit sig undan. Det var en bild där en isbjörn simmade i svart hav som sträckte sig mot horisonten. Det såg så sorgligt ut med denna lilla vita fläck i ett oändligt hav. När isen drar sig undan, så kan ju isbjörnarna inte länge jaga säl på isen och de riskerar försvinna till slut. Även de som bodde på Svalbard verkade tycka det kändes sorgligt, fast de måste leva med isbjörnar runt knuten som faktiskt är väldigt farliga djur. Speciellt nu när de har ont om mat. Om jag lever till jag är 85 år kanske jag kommer berätta för de som är barn då, att det när jag var yngre fanns stora vita björnar i Arktis. Men att de dog ut för de inte länge hade något att jaga.

Idag såg jag på TV ett program som handlade om tid och om det skulle vara möjligt att göra resor i tiden. Om jag förstod det hela rätt så skulle det nog vara rätt svårt. Bland annat för att det är svårt att förklara vad tid är för något. En del menade att tid nog egentligen bara var ett abstrakt begrepp knutet till vårt biologiska varande. När vi ser att händelser orsakas av andra händelser, så tolkar vi det som något vi kallar tid. Fast det var en gubbe i programmet som menade att tid nog fanns fast vi inte kunnat beskriva det i matematiska termer och begrepp än. Varför tiden bara går åt ett håll har tydligen inte någon en aning om. Inte heller varför tiden går fortare när man blir äldre. Det är midsommar och jul stup i kvarten numera. Man hinner ju knappast ställa ner midsommarsnapsen, innan det är dags att hälla upp julsnapsen nu för tiden. Själv får jag ingen snaps i jul. För man bör inte blanda alkohol med den värktablett jag blivit rekommenderad om det gör ont. Och det gör det. För mig blir det alltså en vit jul i år, oavsett om det snöar eller inte.

Det har vänt och sakta lutar sig planeten mot solen igen. Det kommer bli ljusare och ljusare. Nu skall vi fira jul och tänka på det barn som Josef och Maria fick i Betlehem och som Josef säkert var pappa till. Sedan får svartrockarna stå där och babbla om jungfrufödsel och annat dumt. Förresten kan vi passa på att tänka på alla andra barn som har det besvärligt. Skänk lite stålar till Rädda Barnen. Det har ni ta mig fan råd med: Swish: 902 0033, Plusgiro: 90 2003-3, Bankgiro: 902-0033.

God Jul

Peter

Inga kommentarer: