tisdag 18 december 2018


God kväll vänner!

Jag skulle ju idag dra ut en tand. Eller rättare sagt en halv tand. Ty den andra delen av denna tand dog sotdöden när jag åt en hamburgare. Nu skulle alltså den återstående delen dras ut. Men när jag kom till tandläkaren på folktandvården så var det en annan tandläkare än den som jag gått hos tidigare. Det här var en ung och noggrann man, som minsann inte bara plockade fram tången som vilken Smedpelle som helst. Han sa att det kanske vore bättre att sätta dit en krona och återställa tanden till dess forna glans. Då jag dessutom har en tandförsäkring som skulle täcka större delen av kostnaden för detta, så tyckte han jag skulle tänka igenom saken. Han skulle också vilja konsultera en kollega om det inte skulle funka att sätta dit en protes-tand istället för den gamla. På ett sätt blev jag glad över att han var så noggrann och tyckte att det var värt att snygga till mig med en ny tand. Men samtidigt blev jag lite besviken över att inte få saken fixat snabbt och enkelt. Hur som helst fick jag gå hem med samma tandhalva som jag gick dit med. För nu skall det eventuellt bli rotfyllning och ny tand istället. Så kan det gå. Jag tycker naturligtvis att det är bra när läkare av olika sort är noggranna och inte far iväg hur som helst. Men ibland är det också lite jobbigt. De skall ju ändå vara experter och veta vad som är bäst att göra och då är det jobbigt när de frågar om mina synpunkter. Ibland känns det faktiskt bättre med en äldre auktoritär doktor som bestämt talar om vad som bör göras. Som inte frågar ”vad tycker du”. För jag har i allmänhet ingen aning. I generationen efter mig går folk ju in på internet och kollar både vilken diagnos de har och vad som är lämplig åtgärd. Men det gör aldrig jag. Så jag behöver hjälp med detta.

Förresten tycker jag det hatas jävligt mycket nu för tiden. Förr tyckte man illa om än det ena eller andra. Men det var sällan man hatade. Det var ju att ta i och bara dumt. För det är dumt att hata. Fast ibland säger folk att att de hatar saker som maträtter eller klädesplagg. Det tycker jag låter fånigt. Man kan tycka illa om Janssons frestelse. Men att hata denna frestelse är ju löjligt. Men det är förresten överhuvudtaget dumt att hata. Vare sig det gäller vargar, koalor eller människor. Det finns ju mycket i världen som jag tycker väldigt illa om. Men det är inte mycket jag hatar. Just nu kommer jag faktiskt inte på något.

Jag tycker inte man skall slösa med ordet älskar heller förresten. Själv älskar jag mina nära och kära. Men jag älskar inte surströmming, även om jag tycker mycket om denna maträtt. För jag tycker inte man kan älska maträtter. Utan bara tycka mycket om dem. Det är samma sak med kändisar och svampar. Men man kan faktisk älska sin snälla katt. Personligen har jag älskat betydligt mer än vad jag hatat i livet. Det är jag glad för. För annars hade jag ju varit lite dum i huvudet och det hade varit tråkigt.

Peter


Inga kommentarer: