söndag 21 oktober 2018


Hej vänner!

Jag kom att tänka på kor. Själv har jag en lite ambivalent inställning till dessa djur. Jag har nämligen en gång blivit jagad av kor. En skrämmande men samtidigt pinsam historia som slutade med att jag låg och sprattlade med framdelen på ena sidan taggtråden, medan bakdelen satt fast på andra sidan. På den sidan stod också minst 30 glada kor som nyss kommit springande som ett gäng gnun på den afrikanska savannen. Nu tror jag inte korna egentligen ville mig något illa. För kor brukar ju oftast vara snälla. Men helt pålitliga är de inte.

I den nordiska mytologin fanns ju en ko som hette Audhumbla. Den hade på något sätt med jordens skapelse att göra men jag minns inte hur. I Indien är ju kor heliga och får inte slaktas. Inte heller det vet jag varför. Men kor är ju fantastiska på många sätt. De kan i sina magar med hjälp av bakterier bryta ner cellulosa vilket gör att de till skillnad från oss kan käka gräs. Vi snor ju en del mjölken från deras kalvar. Det är väl egentligen taskigt. Vi äter också upp kor om vi inte är vegetarianer.

En sak som jag tycker är lite konstigt är att köttet från kor heter oxkött ibland. Om man har råd, kan man exempelvis köpa oxfilé i affären. Även kött från tjurar som inte blivit kastrerade till oxar får heta oxkött. Kanske kastrerar man alla tjurar innan slakten. Men att korna först skall byta kön till tjurar och därefter skall bli kastrerade till oxar verkar komplicerat. Kanske är det därför oxfilé är så dyrt.

Kött från kor kan alltså heta oxkött eller nötkött. Det kan dock aldrig heta kokött. Vilket är lite konstigt. Precis som man inte vill tala om att man äter dessa snälla, lite moderliga djur. ”Nej, kor äter vi inte. Men oxar kan vi äta och köttet från nötter går bra.”

I Italien finns det en otäck maträtt som heter Trippa alla Romana. Den består av komage. Vilken av de fyra magarna den består av vet jag inte. Hur som helst är den mage som används oätlig. Trots detta finns det folk i Italien som äter detta. Vilket är lite konstigt med tanke på att Italien i övrigt har en fin matkultur. Fast man är inte så schysst mot kor där. Så man bör inte köpa italienska ostar till exempel. Skulle man av någon gåtfull anledning bli sugen på Trippa alla Romana bör man även avstå från detta. Samt söka psykiatrisk vård för då är det något som är lite fel i huvudknoppen på en.

Peter

Inga kommentarer: