söndag 28 oktober 2018

God kväll vänner!

Jag kom att tänka på orden och att man bör vara rädd om dem. Det finns en kille som heter Hanif Bali. Jag läste i tidningen att han kallat någon han diskuterade något med för ”Din dumma apa”. Han blev väl förbannad på något och tyckte då att det var okej att skriva så. Han är tydligen riksdagsman och representerar väl på något sätt svenska folket. Ändå skriver han saker som en mobbande 13-åring kunde skriva. Det verkar ju mest lite korkat. Men risken att han genom att skriva på det sättet blir en del av någon sorts språklig förgrovning i sättet att tala med varandra.

I USA var det någon sorts galning som skickade bomber härs och tvärs till folk som var kritiska till den amerikanske presidenten. Denne hade ju kallat politiska motståndare för kriminella och brottslingar samt journalister för ”folkets fiende”. Några som den här tokfransen antagligen tyckte han gjorde rätt att försöka ta livet av dem.Den amerikanske presidenten antydde sedan att de drabbade hade sig själva att skylla genom att de skrivit så mycket elakt om honom.

Nu är det en kille med fel i frontalloben som dödat oskyldiga människor i en synagoga. Innan hade han tydligen skrivit massa antisemitiska saker på någon sorts sida på internet där, han och hans kompisar brukade skriva hatiska saker om judar. Jag skulle säga att även de som bara skrev och uppmuntrade knäppgöken, är medskyldiga även om de inte höll i vapnet.

Man bör nog ibland fundera på vad man skriver på sociala medier. För de finns galningar därute som är beredda att omsätta det förakt eller hat man skriver i handling. Det bör man nog beakta. För någonstans blir man lite grann medskyldig när någon tokig jävel skjuter, misshandlar eller förföljer någon. Inte så mycket kanske. Men lite och det får man stå förr sedan.

Oftast är det nog bäst att hålla käften och fundera på om ens åsikter verkligen har sådant värde och betydelse att hela världen behöver ta del av dem. Om man skriver saker bara för att få klappar på huvudet av dem som redan delar ens uppfattning, så tillför man ju egentligen inget till debatten. I värsta fall uppmuntrar någon att göra något tokigt. Men helt klart uppmuntrar man den typ av människor som bara förmår att han en tanke i taget i huvudet. Och den typen av människor bör inte uppmuntras.


Peter

Inga kommentarer: