söndag 23 september 2018


Hej vänner!



Har ni läst boken ”Liftarens guide till galaxen” av författaren Douglas Adams. Han dog år 2001 fast han bara var född två år före mig. Men om ni läst den boken kommer ni kanske ihåg hur en superstor jättedator fick i uppgift att besvara frågan: ”vad är meningen med livet, universum och allting. Efter att har räknat på detta i sju och en halv miljoner år kommer den med svaret som är ”42”. Meningen med livet och allting är alltså 42. Varken mer eller mindre. Jag undrar ifall Douglas Adams hade någon speciell tanke när han valde detta tal. Eller om han bara slog upp en sida i en bok slumpmässigt och det råkade vara 42.



Jag började kolla på talet 42 och då stod det att detta tal är ett sfeniskt tal. Det betyder att det är produkten av tre primtal. Men vad det är för bra med det vet jag inte riktigt. Men det är säkert bra att ett tal är sfeniskt.



År 42 omvänds förresten Paulus till kristendomen. Innan dess var han ju en elak fan som förföljde de kristna så gott han kunde. Men så en dag när han var på väg för att jävlas med dessa medmänniskor träffade han Jesus på vägen och blev omvänd. Det hände en del andra saker år 42. Sålunda blir Kung Suro den förste kungen av Geumgwan Gaya på Koreanska halvön. Några år senare efterträds han av sin son Skitsuro förresten.



Om man googlar på år 42 och går in och kollar under rubriken ”Avlidna” så står det inget under denna rubrik. Kolla själv får ni se. Så tydligen dog det ingen år 42. Iallafall ingen som var värd att minnas.



I Uppenbarelseboken står det ju om två odjur. Det första, som var en riktig fuling fick makt i 42 månader. Så här står det:



Och jag såg ett odjur stiga upp ur havet. Det hade tio horn och sju huvuden och på sina horn tio kronor och på sina huvuden hädiska namn. Odjuret jag såg liknade en leopard, och dess fötter var som en björns och dess gap som gapet på ett lejon….” Och lite längre ner står följande: ”Och det fick en mun som skröt och hädade, och det fick makt att hålla på i fyrtiotvå månader.” Otäckt värre minsann. Antagligen hade det konstig frisyr också.



Själv har jag räknat på saken och kommit på att meningen med livet inte alls är 42. Utan 0,568261 liter (en pint), kärlek och 6.



Peter




Inga kommentarer: