lördag 8 september 2018

Hej vänner!

I morgon skall jag gå och rösta. Ni kanske undrar vilket parti jag skall rösta på. Men det tänker jag inte berätta. Men ni som läser det jag skriver här regelbundet förstår nog att jag inte kommer rösta på något ytterlighetsparti. Men mer än så kommer jag inte säga.

Jag tänker på ideologier. För politik handlar ju från början om dessa. Men det är mycket att sätta sig in i och förstå. Det är oftast mycket mer komplicerat än man tror.  Fast intressant att se vad de som funderat lite mer rejält på dessa, kommit fram till. Själv får jag väl erkänna att jag varken läst Burke, Locke eller Marx och sannolikt aldrig kommer att göra det. Trots detta kommer jag alltså i morgon gå och lägga min obildade röst i en valurna. Det känns lite trist. För jag känner mer som jag kommer rösta mot något än för något, den här gången.

Jag är alltså inte så inläst på partiernas ideologiska bakgrund. Inte heller har jag särskilt flitigt följt debatterna i TV eller på radio. Det brukar jag annars göra före val. Men den här gången har jag haft svårt att hålla intresset uppe. Jag har mera känt att det är min plikt att som väljare och medborgare att ta del av debatten. Men det har inte känts så spännande som det brukar. Jag vet inte varför. Skamligt nog har jag ofta stängt av TV:en och gjort något annat. Men jag har läst recensionerna efteråt och förstått att det ibland gått livligt till. Tydligen har de kvinnliga partiledarna oftast varit bäst om jag förstått rätt. Iallafall två av dem. För det kvinnliga språkröret har det tydligen gått sämre. Men så måste hon dras med ett manligt språkrör också.

Det är alltså svårt att vara människa och fundera vad man skall rösta på. Det är ju trots allt ett ansvarsfullt beslut som man inte bör fatta på lösa grunder. En del slutsatser kan man ju dra av historien. Egentligen borde väl det förra århundradet vara en enda stor varningsflagga för hur det kan gå om man röstar fel. För så mycket grymhet och ondska som ideologier ledde till då, är ju svårt att överträffa. Men minnet är kort hos en del.

Jag är faktiskt orolig för framtiden. Hur fan det skall gå med allting. Jag försöker låta bli att oroa mig. Men det går dåligt. Egentligen borde jag väl ägna mig åt medveten närvaro och beskriva ett äpple i detalj eller något sådant. Men jag är för trött.

Som Nalle Puh så riktigt påpekar:
”Om du försöker hitta hem men istället hittar en grop, kan du försöka att leta efter en grop. Då skulle du med all säkerhet inte hitta en grop, vilket skulle vara bra, för då kanske du hittar någonting du inte letar efter, vilket skulle kunna vara precis det du letar efter.”

God natt och Sov gott

Peter

 

Inga kommentarer: