måndag 9 juli 2018


Hej vänner!

Igår tog äntligen Almedalsveckan slut. Jag har ju tidigare berättat att jag numera tycker det är en rätt jobbig tillställning. Redan förra året var den obehaglig för det var ett gäng obehagliga typer som var här och uppträdde hotfullt. I år var de tillbaka och var fler och ännu obehagligare. Jag såg dem vid flera tillfällen och läste att de bråkat och slagits. Om den här veckan skall göra Visby till en samlingsplats för någon sorts konstig sekt av nazister, så kan man lika gärna lägga ner eländet.

Jag är ju född 1954 alltså nio år efter befrielsen av koncentrationslägren Auschwitz, Bergen-Belsen, Dachau, Buchenvald med flera. Så när jag var barn, höll de få som stött nazismen under kriget käften. De skulle aldrig offentligt berättat detta. Resten av sina liv skulle de få leva i skam och skuld. Iallafall de som hade ett någorlunda normalt känsloliv. Om man då sagt att man tyckte nazismen var en bra idé och Hitler en hyvens kille hade man nog blivit placerad på låst avdelning. För det var det samma som att säga att man gillade massmord och gärna deltagit i dessa.

Men förra veckan gick det runt folk som helt öppet sa att de var nazister. Och de fick de göra. Jag undrar om folk som är islamister och gillar att köra ihjäl sina medmänniskor med lastbilar, hade fått gå runt och göra reklam för detta i yttrandefrihetens namn.

Nu är iallafall Almedalsveckan över och Visby blir lite mer normalt igen. I kväll är det varmt, molnigt och stilla. Det skulle kanske komma ett åskväder hit. Men det verkar inte bli något av det. Hela landet verkar förresten torka bort. Naturen är gulbränd och ropar på vatten. Men när jag tittar på väderrapporten verkar det fortsätta med sol och värme. Jag läste att många håll håller betet på ta slut och att fodret inte kommer att räcka över vintern. Här på Gotland har det ju knappast regnat något sedan i maj.

Man borde alltså dansa en regndans. Indianerna dansade regndanser både för att framkalla nederbörd och för att rensa bort onda andar. Verkar ju något man skulle försöka sig på. Naken endast iklädd fjädrar på huvudet bör jag i lojalitet med landets bönder gå ner på Stora Torget i Visby och dansa fram regnmoln. Ty regndanser bör man framföra utan kläder. Naken bör man vädja till förfädernas andar och andra andar om regn. I samband därmed kan man be dessa andar rensa det onda som besökt denna ö. Dessutom slipper man vara orolig för ficktjuvar om man är så rejält lättklädd.

Denna ö behöver alltså regn för att inte bli en öken. Det enda jag har att bidra med är en regndans och lite tårar. Vad gäller regndans är jag säkert lika värdelös på det som jag är på hambo. Som Hasse Alfredsson sjöng i en monolog:

”Gammal man gör så gott han kan, dansar fan så illa.
Hela kroppen rister han, men ändan den står stilla!”

Peter



Inga kommentarer: