fredag 13 juli 2018

Hej vänner!

Det är ta mig fan ingen ordning på något. Jag borde sluta läsa nyheterna. För de gör mig för det mesta ledsen. Men det var ju skönt att de där killarna i Thailand kom ut ur grottan. Detta tack vare de modiga killar som dök in och hjälpte dem ut. En av dykarna omkom tråkigt nog. Det finns alltså modiga killar som är beredda att utsätta sig för livsfara för att rädda andra. Det är liksom motsatsen till de där gänget som var här på Almedalsveckan och hotade folk till livet. Men det har jag skrivit om tidigare så jag skall inte tjata mer om denna tråkighet.

Det är ingen ordning på språket heller. Det heter en mus, men flera möss. Och en lus men flera löss. Alltså borde det heta ett hus, men flera höss. Men det gör det inte, av någon anledning.

Jag läste att ett av språkrören i Miljöpartiet kör runt i en bil vars avgaser är värre en de flestas. Och sedan visade det sig att ett helt gäng av företrädare för detta parti kör runt och smutsar ner med stora gamla bilar. Dessutom planerade de tydligen att flyga söderut på semester. Jag vet inte i hur hög grad man bör leva som man lär. Själv är jag ju också en riktig hycklare. För jag tjatar ju också om klimatförändringar och uppvärmning. Men ändå kör jag runt i en 18 år gammal bil och smutsar ner. Och jag har bara det senaste året flugit till Italien två gånger. Nu är jag ju inte medlem i Miljöpartiet. Jag bara smutsar ner och ställer till det ändå.

Förresten var det fattigdom och brist på framtidsutsikter som ställde till det. Över en miljon utvandrade. De såg ingen annan möjlighet än att lämna fattigdom och arbetslöshet än att utvandra.   En del blev rätt illa behandlade när de kom fram. De möttes ibland av fördomar och kallades lata och lite dumma i huvudet. Man kallade dem för ”dumb Swede” för att de inte kunde språket. Dessutom ansågs de av många att vara riktiga suputer. När det gick dåligt i ekonomin blev de också anklagade för att sno jobb, från de som bott längre i landet. De var inte alltid så välkomna.

Det är fredag. Fast nu har jag varit ledig så länge att det inte känns så stort längre. Jag måste säga att det känns rätt skönt att vara ledig. Men jag funderar på att åka till Bremön i Bottenhavet en gång till. Jag kände mig lugnare där än jag gör nu i Visby. Igår cyklade jag en bit. Då kom jag på mig själv att trampa på som jag hade bråttom till någonting, fast jag inte alls hade det. Så jag fick tänka på att inte cykla så jävla fort till ingenting. Så någon sorts stress finns kvar i kroppen och jag oroar mig för en massa saker som jag inte kan göra något åt. Borde antagligen ägna mig år ”medveten närvaro” och acceptans eller något annat fint. Men det är fredag och jag tänker mer öva mig i omedveten frånvaro och ett glas rött till kvällen.

Jag har haft anledning att kolla in om jag får någon pension. Det får jag, även om det är för lite. En rörig inledning på yrkeslivet, väldigt lång utbildning samt ett ointresse för ekonomisk planering får sina konsekvenser. Men jag skall inte klaga. Det finns de som får det ändå sämre. Jag har ju en del bekanta som har haft ett ännu rörigare yrkesliv. Fritt och kvittolöst har dessa yrkesmän levat sitt fria liv, utan allt för mycket kontakt med skattemyndigheten. Men för det straffas de nu. Själv har jag ju oftast varit anställd hos seriösa arbetsgivare som ordentligt betalt in skatt och sociala avgifter. Tack för det, får man väl säga. Men som sagt inte kommer jag bli rik som pensionär. Jag säger som Fritjof Nilsson Piraten:  ”Jag är förnöjsam, och önskar mig icke större rikedom än jag med slöseri kan göra av med.”

Men det finns de som är väldigt rika har jag förstått. För om man cyklar förbi Visby hamn så ligger där många jättestora fritidsbåtar. De måste kosta 10-tals miljoner styck. Själv skulle jag absolut inte vilja ha en sådan skrytbåt. Om jag var riktigt rik skulle jag köpa och låta rusta upp en gammal laxkutter med tändkulemotor och åka runt och låta ”dunk, dunk”. Dessutom skulle jag köpa en Jaguar från 60-talet med skinnklädsel och interiör av valnötsträ. Då skulle jag inte heller förstöra miljön så mycket. För jag har hört att dessa bilar ofta står på verkstaden och där gör de ju ingen större skada. Men när den funkar skall jag minsann köra runt och se mallig ut. Det skall också göra när jag far runt i min båt. Väl omhändertagen av skickliga yrkesmän som tack vare mig får en extra slant att roa sig med en tråkig dag i november, när garantipensionen inte ens räcker till öl.

Ni kanske inte vet att man på internet kan gå in och lyssna på tändkulemotorer. Men det kan man. Brukar jag göra ibland. Men jag är ju lite knäpp.

http://www.llaurin.se/ljudfiler.htm

Trevlig helg




Peter

Inga kommentarer: