fredag 29 juni 2018


Hej vänner!

Jag är inblåst tillsammans med min dotter Julia på ön. Vi hade tänkt åka härifrån idag. Men det har naturen satt stopp för. Så vi blir kvar minst en dag till. Det är ingen katastrof även om måltiderna blir lite torftiga. Mycket kolhydrater och lite vitaminer.

Vind är ju annars lite intressant. För man kan inte se vinden. Man ser att något böjer träden och går man ut är det något som pressar på en. Men man ser inte själva vinden. Om man gick ut och någon osynlig försökte knuffa omkull en skulle man bli rätt skraj. Men vinden är vi vana vid sedan vi var barn. Så vi accepterar dess osynlighet och att den knuffar på oss. Fast lite förbannad blir man på den när den jävlas. Som idag på denna ö i Bottenhavet.

I skapelseberättelsen står det numera ”Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och en gudsvind svepte fram över vattnet.” I tidigare översättningar var det ju ”guds ande” som svävade över vattnet. Det där är lite skumt. För helt öde och tom kan ju inte jorden varit. För det var ju massa vatten där och en ande som svävade över detta vatten. Men numera är det alltså en gudsvind som flyttar luft. För det är ju det som vindar gör. Det fanns alltså vatten och luft från början, som inte gud behövde skapa. Det var ju praktiskt. Annars skulle ju gud fått börja med att skapa dessa förutsättningar. Men det slapp han. Om så inte var fallet hade bibeln fått börja med detta. ”Först fanns ingenting. Så gud fick skapa massa vatten och en gudsvind för att få något att jobba med.”

Ingenting är förresten intressant. Vi har ju en symbol för detta nämligen nollan. Alltså en rund ring utan innehåll. Jag tror inte det romerska siffersystemet hade något tecken för noll. Men det måste de ju haft på något sätt. För ibland måste ju en subtraktion fått resultatet noll. Fast hur man skrev detta har jag aldrig sett. En gång i mina tonår hade någon professor i pedagogik kommit på något som hette mängdlära. Det var något väldigt konstigt sätt att undervisa i matematik, som ingen riktigt begrep. Där fanns ett tecken som bestod av en rund ring med ett streck över. Detta tecken betydde ”den tomma mängden”. Men det var tydligen inte det samma som noll. Men vad skillnaden var begrep jag aldrig. Efter något år avskaffades ”mängdläran” och de läroböcker som innehöll denna konstighet, blev väl makulatur. Men man bör vara lite misstänksam mot professorer i pedagogik. De kan hitta på lite konstiga saker i läroplanen om man inte aktar sig. Sådant som är för svårt för barn att begripa. 

Den tomma mängden är alltså avskaffad från matematikundervisningen. Det är bra för jag gillar inte tomhet. Det är en jobbig känsla, som man inte vill drabbas av. Ej heller vill man drabbas av mjältsjuka. Förr trodde man att det i mjälten bildades svart galla och det var den som gjorde en ledsen och nedstämd. Men jag tror mer att det är den ”tomma mängden” och dess allmänna tråkighet som leder till detta. Sedan finns det ju en och annan mänsklig nolla som påverkar en negativt.

Det blåser alltså hårt på denna ö. Mängdläran är avskaffad. Nollorna står långt till höger om de vill bli något. Det är fredag.

Peter


Inga kommentarer: