onsdag 27 juni 2018


God morgon vänner!

Förr i världen fanns det folk som slog upp ett slumpmässigt ställe i sin bibel för att få vägledning. Det tänker jag pröva nu. För jag behöver lite tips på vart jag skall går från här. Nu har jag ingen bibel här på ön. Men den finns ju på nätet så jag får väl kolla om det finns något sätt att där slå upp ett slumpmässigt ställe.

Nu har jag gjort så. Jag blundade och drog pilen upp och ner bland bibelns böcker. Sedan gjorde jag likadant på den sida jag kom till. Det fungerade inget vidare som vägledning. För jag kom till Andra Petrusbrevet och där stod:

”Men det fanns också falska profeter i Israels folk, liksom det även bland er kommer att finnas falska lärare som smugglar in fördärvbringande kätterier; de kommer till och med att förneka den herre som har friköpt dem och störtar sig därmed i fördärvet. Många skall följa dem i deras utsvävningar och dra skam över sanningens väg. I sin själviskhet skall de utnyttja er med hjälp av påhittade historier. Men domen som för länge sedan fällts över dem är i kraft, och fördärvet lurar på dem.”

Jag vet inte riktigt hur jag i dessa ord skall få tips på hur jag skall gå vidare i livet. Fast det låter ju i sig bra, att fördärvet väntar på falska profeter. ”I sin själviskhet skall de utnyttja er med hjälp av påhittade historier”. Det kommer alltså till slut gå olyckligt för de som sprider
”fake news” och det är ju bra. ”Många skall följa dem i deras utsvävningar och dra skam över sanningens väg”. Man bör alltså inte lyssna på det som falska profeter säger och gå på vad som helst. Tycker det låter som det handlar om aktuell politik. Men som vägledning för mig är det inte till mycket hjälp. Jag är redan motståndare till falska profeter och försöker följa sanningens väg så gott det går. Dessutom är jag ju inte så bra på att följa de många. Jag travar ju mest på för mig själv.

När jag kom hit hade jag med mig två par glasögon. Men nästan på en gång gick ett av dem sönder. Så då hade jag bara ett par kvar. Men sedan hittade jag ett kvarglömt par i en låda, som var bra för några år sedan. Men idag är de lite svaga. Men bättre än inga. Utan glasögon är jag rätt handikappad nu för tiden. Än så länge har jag kunnat köpa glasögon på Claes Olson för en billig penning. Men nu har jag nått gränsen vad gäller detta. Nästa gång måste jag köpa starkare glas än de har. Det kommer bli besvärligt, för jag har glasögon lite överallt för att slippa leta. Det funkar ju när man köper tre par för en hundring. Men om jag måste köpa glasögon hos en optiker så är jag ju tvungen att hålla reda på dem. Jag ägnar ju redan stora delar av mitt liv åt att leta efter saker och då kommer jag också behöva leta efter glasögon. Nu letar jag efter nycklar, plånbok, telefon med mera. Att behöva leta efter glasögon utan att se ordentligt kommer bli jobbigt. Jag kommer sitta på jobbet och ha glömt glasögonen hemma och sitta hemma och ha glömt glasögonen på jobbet. Som en sur mullvad kommer jag kisande gå runt i världen oförmögen att läsa och skriva.

På bastun här på Bremön sitter hänglås som öppnas med en kod. Häromdagen gick jag dit för att basta och upptäckte för säkert tionde gången att jag glömt glasögonen och därmed var oförmögen att öppna detta lås. Det är då man bör uppträda rationellt och behärskat. Inte svära och få tårar i ögonen. Man bör med ett leende på läpparna säga: ”hoppsan ett litet misstag”. Som jag gör när sådant händer.

Men glasögon uppfanns någon gång på 1300-talet tror jag. Innan dess hade de fåtaliga läskunniga väl fått sluta läsa och skriva i min ålder. Nu var det ju väldigt få som på den tiden nådde min ålder. Så det var få som besvärades av detta, gissar jag. Som led av denna visuella impotens som kännetecknar åldrandet. Men tack vare glasögon kan jag nu sitta här och skriva till er. Jag kan ävenledes regelbundet bada bastu och hålla mig hyfsat fräsch på denna ö. Ty jag kan öppna låset till bastun tack vare glasögonen.

Glasögonen var alltså en bra uppfinning. Jag funderar på vilka uppfinningar som har varit till mest nytta för mänskligheten. Min lista skulle kunna se ut så här:

1. Hjulet
2. Bokstäverna
3. Glasögonen
4. Tryckkonsten
5. Cykeln.
6. Konsten att brygga öl.
7. Konsten att jäsa strömming.

Nu orkar jag inte skriva mer idag på denna lista. Men jag kan berätta att fotfilen kom på plats 322 och blodpalt på 500326:e plats. Längst ner på listan kom förresten atombomben.



Peter

Inga kommentarer: