söndag 17 juni 2018


Hej vänner!

I kväll regnar det efter den långa torkan här på ön. Det är fint. Dessutom doftar det gott när det har regnat. Vi som bor i ett land där sol och regn brukar avlösa varandra uppskattar kanske inte regn lika mycket som man gör i länder där det regnar sällan. Vi är ju inte vana att torkan blir så långvarig som den varit i år. Men i andra länder är ju regnet en gåva som man längtar efter. Det märks till exempel i bibeln som skrevs i länder där det regnar mer sällan och där torka kunde förstöra skörden i flera år. Det står alltså en hel del om regn och dess välsignelse i bibeln. Men i år har ju bönderna haft det jobbigt även här med torkan och det har brunnit i skogen både här och där av samma anledning.

Det har på något sätt känns oroande med den långa torkan. Som något har hänt med vädret eller i värsta fall klimatet. Redan Moses säger ju åt oss att sköta oss. Han säger:

”Om ni lyder mina bud, som jag i dag ger er, så att ni älskar Herren, er Gud, och tjänar honom av hela ert hjärta och med hela er själ, då skall jag ge ert land regn i rätt tid, både höstregn och vårregn, och du skall få skörda din säd, ditt vin och din olja. Jag skall låta din boskap ha gräs att beta, och du skall få äta dig mätt. Men akta er så att ni inte låter er dåras och avfaller, tjänar andra gudar och tillber dem. Då vredgas Herren på er och stänger till himlen, så att inget regn faller och marken inte ger någon gröda, och då utplånas ni snart från det rika land som Herren vill ge er.”

Det är minsann ord och inga visor. Men vi har ju dårats och tjänat girighetens demon Mammon så hela planeten riskera bli obrukbar om vi inte aktar oss. Men en del tror inte på klimatuppvärmningen. Till exempel tror inte den amerikanske presidenten att det är någon fara. Det står förresten om honom också i bibeln i samband med regn. Så här står det i Ordspråksboken: ”Som snö om sommaren och regn vid skörden, lika illa passar ära för dåren.”

Men här faller nu ett stilla regn över ön och i skogen står säkert älgarna och gläds åt att gräset och örterna blir saftigare igen. Igår såg jag förresten en grävling lufsa förbi. Det var kul för det var länge sedan jag såg en grävling här. Hoppas den har en partner så det blir smågrävlingar. Undra hur grävlingen kom hit ut på ön? Antingen måste den simmat hit eller så måste den tagits hit av någon som gillar grävlingar. Jag gillar förresten också grävlingar. Det är liksom gulligt närsynta och lite klumpiga. Men samtidigt fina med sitt randiga ansikte. Här riskerar de inte bli överkörda av bilar, utan kan i lugn och ro klumpa runt i naturen.

Peter



Inga kommentarer: