onsdag 23 maj 2018

Hej vänner!



Som en del av er vet har jag varit i Toscana. Det var fint på alla sätt. En sak som jag uppskattade var att det var svalt och behagligt. Det regnade en hel del. Men vi hade tur för vid alla utflykter var det uppehåll i stort sätt. Men nu är jag tillbaks i Sverige och här är varmt utav helvete. Som jag berättat tidigare är jag ingen anhängare av värmeböljor. Nu skall det visst bli 30 grader och det är helt onödigt, enligt min mening. Jag blir bara svettig, trött och irriterad när det är jättevarmt. Det måste vara någon sorts genetisk åkomma. För massa andra människor gillar värme och kan till och med åka iväg söderut bara för att utsätta sig för sådant otäckt. De finns ju till och med människor som helt frivilligt lägger sig i solen fast det är varmt. Något som jag inte begriper. Det finns ju en engelsk visa i vilken man sjunger: ”Mad Dogs and Englishmen go out in the midday sun. The toughest Burmese bandit can never understand it.” Och det kan faktiskt inte jag heller, när svenskar utsätter sig för detta.

Jag har alltså varit i Toscana och besöks en massa små städer. Ofta ligger de ju högt upp på ett berg. Det beror på att etruskerna som först bodde där byggde sina byar högt upp på berg där de hade lite koll på vad som hände runt omkring dem. Men det hade man nytta av även tusentals år senare när det under 1300-talet var massa krig och bråk mellan de olika städerna i Toscana. För dessa var stadsstater med eget självstyre. Men till slut erövrade visst Florens under ledning av någon ur familjen Medici sina grannar om jag förstod det hela rätt. Fast det var först på 1500-talet som man lyckades erövra Siena som man länge haft som ärkefiende.

1300-talet var ju ett otäckt århundrade då en väldig massa människor strök med i pesten. Men trots detta var det ju då renässansen inleddes i Italien med författare som Francesco Petrarca, Giovanni Boccaccio och Dante Alighieri. Jag gissar att pesten gjorde att man började ifrågasätta dogmer och dumhet. För en gud som låter folk dö på det sättet verkar ju varken allsmäktig eller snäll. Fast Dante skrev ju både om himmel och helvete förstås. Fast han är ju klart bäst när han skriver om helvetet. Han var ju den första som vågade sig på att skriva litteratur på Italienska istället för på latin förresten. Han börjar ju sin berättelse på följande sätt:


Jag stod i mitten av min levnads bana
då i en nermörk skog jag mig befann,
där ej mer väg och stig jag kunde ana. 


Ej vet jag längre hur jag skildra kan
en skog så full av grymheten och nöden;
vid minnet än mig skräcken slår i bann.


Den ödslig var som tomheten, som döden -
men skall jag säga er hur tröst jag fann,
så må jag måla färdens alla öden.”

Jag har alltid tyckt att det låter som en medelålders man som har en jävla ångest som skriver detta. Men han finner ju tröst till slut. När han får se att allt inte är ett helvete utan att det finns en himmel också. Det är ju bra. Men den är tydligen betydligt tråkigare att skriva om än om helvetet och dess kval.

Toscana är alltså väldigt vackert. Ett omväxlande landskap med berg och kullar som gör att man ständigt får se oändliga vyer. Och på var och varannan bergstopp ligger en liten stad med kyrka, rådhus och en brunn. Det finns en hel del skog i Toscana också. Enligt uppgift skall det finnas vildsvin och varg i dessa skogar. De senare är visst inte så poppis hos en del av befolkningen. Men i hela Italien skall det visst finnas cirka 1500 vargar. Men i ett land som har en hel del annat att tänka på är det inte något man funderar så mycket på. Man har väl andra och mer akuta svårigheter. Vargarna är väl mest ett bekymmer bland andra bekymmer.

Nu skall man visst få en ny regering efter att ha varit utan en sådan i månader. Men inte heller detta verkar oroat italienarna så de får svårt att sova. På det sättet verkar Italien annorlunda Sverige. Mycket tycks liksom fungera på något sätt, fast det inte borde göra det. Men man får inte idyllisera för de är stora svårigheter med arbetslöshet och bostadsbrist i Italien. Och det föds minst barn per kvinna i Europa där. Det är vanligt att man bara har ett barn för det är för dyrt och svårt att ha råd med flera ungar. Italien är ju ett katolskt land så man får ju av religiösa skäl inte använda preventivmedel. Ändå föds de få barn. Italienarna måste alltså vara experter på avhållsamhet gissar jag.

Som ni vet är italiensk mat ofta god. Jag gillar också sättet man äter. Har man tur får man en fullständig måltid. Först anti-pasta med lite salami och prosciutto. Sedan pasta. Därefter kanske en köttbit. Och efter det en dessert. Själv vill jag gärna ha en espresso efter det. Men ingen grappa för det är en otäck dryck som smakar finkelolja.

Men det finns en hel del goda viner i Italien. I Toscana är de ofta gjorda på sangiovese-druvan, Det kan stå brunello på flaskan men det är också sangiovese. Passar bra till italiensk käk. Fast jag har druckit både goda och inte goda sangioveseviner. Så man kan aldrig vara riktigt säker.

Jag köper aldrig med mig viner när jag är i länder där man producerar sådana. Visst skulle det ibland vara kul att köpa vin på en vingård och ta med hem. Men faktum är att vinerna på systembolaget ofta är billigare och bättre än de man köper och fraktar hem. Men det här vinet nedan hade jag velat köpa för etiketten skull. Den är nämligen gjord av dottern till vinproducenten. 

Peter

 




Inga kommentarer: