lördag 26 maj 2018

Hej vänner!

Jag sitter och tittar på Hemnet efter fritidshus. Inte för jag avser köpa något hus för tillfället men det är lite kul att kolla på fina torp i Småland eller gårdar i Hälsingland. Man kan också sitta och oja sig över priserna på hus på Gotland. Sedan kan man kolla på hus i Västerbottens inland och se att priserna där är betydligt lägre än på Gotland. Cirka en miljon kronor lägre minst. Men samtidigt tänker man på den ymniga mygg och knott förekomsten i Västerbottens inland och hur denna nog pressar priserna nedåt.

En sak som Västerbottens inland och Gotland har gemensamt är att sjöar kallas träsk även när de i övriga landet skulle benämnas sjöar. I resten av Sverige är ju träsk någon sorts gyttjig sumpskog. Men inte på Gotland eller i Västerbottens inland. På Gotland finns ju till exempel sjöarna Tingstäde träsk och Bästeträsk. Men det finns en hel del andra småträsk som alltså är sjöar. I Västerbottens inland finns Missenträsk där författarinnan Sara Lidman kom ifrån. Men också Glommersträsk och byn med det lite speciella namnet Mensträsk. Men detta namn har inget med månatliga blödningar att göra. Mens är pitesamiska och betyder där nyfödd renkalv. Mensträsk betyder alltså den nyfödda renkalvens sjö och inget annat.

Idag skall jag åka tåg till Västerås för att hälsa på barn och barnbarn. Det senare fyller år och detta skall firas. Åka tåg är ju alltid lite nervöst nu för tiden. Undra vad som kommer leda till försening idag. Kanske en nedramlad kontaktledning eller ett signalfel vid Enköping. Man vet aldrig vad som kan hända. I Västerås har förresten Miljöpartiet någon sorts valupptakt i helgen. Jag läste att det går väldigt dåligt för detta parti i opinionsmätningarna för närvarande. Jag såg en intervju med språkröret Gustav Fridolin och han verkade inte ett dugg orolig. Det kom mig att tänka på Mohammed Said as-Sahaf, mera känd som ”Bagdad Bob”. Kommer ni ihåg honom?

Miljöpartiet håller alltså någon sorts riksdag i Västerås. Det har ju tidigare hållits ett antal viktiga sammankomster i Västerås förresten. År 1527 hölls ju den så kallade "reformationsriksdagen” där. Gustav Vasa genomdrev där att Sverige inte längre skulle vara ett katolsk land och kunde på det sättet sno åt sig alla kyrkor och klosters rikedomar. Men ännu värre var det vid riksdagen 1544 i Västerås. För då bestämdes att Sverige skulle införa ärftlig tronföljd. Något som naturligtvis inte var bra och som vi fortfarande lider av. Men Gustav Vasa ville att hans psykisk obalanserade son Erik skulle få bli kung. Vilket han också blev en tid. Men som ni minns blev han till slut förgiftad av sina bröder som inte heller var helt tillräkneliga. Så att hålla riksdagar och möten i Västerås kan minsann sluta olyckligt för landet. Något att tänka på.

Peter


Inga kommentarer: