lördag 5 maj 2018


Hej vänner!

Det är morgon och jag kom att tänka på min gymnasielärare i historia och svenska. Han hette Rune Carlsson och var en duktig lärare som jag tänker på ibland. Om han lever måste han vara en gammal man. Så det gör han nog inte. Jag borde skrivit ett brev till honom för länge sedan och tackat honom för allt han lärde mig och för att han nog påverkat mig i positiv riktning. För Rune Carlsson var en riktig humanist. Själv var jag ju ung och lite dum när han var min lärare. Det här var på det dumröda 70-talet och många ungdomar var påverkade av detta. Dessutom pågick ju Vietnamkriget och USA bombade och jävlades utan vett och förnuft. Något som också påverkade samhällsdebatten.

Man förstod att Rune inte gillade någon sorts totalitärt tänkande. Varken till höger eller vänster. Inte för han pratade politik utan för han undervisade i historia och därvid inte kunde undvika att ta upp allt jävla oförnuft som styrt världen. Och inför all denna kunskap kändes ens eget svart-vita tänkande rätt torftigt. Dessutom kunde han komma in i lektionssalen och berätta något spännande på det sätt som bara den som själv är kunnig och intresserad av sitt ämne kan göra.

Av lite olika skäl var ju mina gymnasieår rätt jobbiga och jag var ingen vidare duktig elev. Jag hade för mycket annat att tänka på. Men trots detta lärde jag mig en del och blev intresserad av annat som jag lärt mig mer om senare. Bland annat historia och det beror nog mycket på Rune Carlsson. Dessutom är ju min inställning till alla totalitära ideologier mycket negativ och det beror nog också till en del på Rune.

Jag ångrar alltså att jag aldrig skrev ett brev till Rune Carlsson och tackade honom för att han var en bra lärare som nog gjorde mig till en lite bättre människa. Dessutom vore det kul att berätta att jag nog hade lite bättre förutsättningar för studier än vad han trodde.

Idag blir det nog en solig dag och jag skall göra en utflykt. Då min bil står på verkstaden blir det en utflykt per cykel. Lite jobbigt då jag avser ta med min tubkikare och stativet till den. För jag skall kolla på fåglar också.

Förresten skall det visst inte delas ut något Nobelpris i litteratur i år. Det är ju en tråkig följd av att Svenska akademin är i upplösningstillstånd. Så nu skall hela nationen bli utskämd på grund av att en överkåt fransk sexsadist är kompis med Horace med vänner. Det är för bedrövligt.

Peter

Inga kommentarer: