lördag 7 april 2018

Hej vänner!

Jag kommer precis hem från en fin cykeltur. Den först lite länge för i år. För det har ju varit kallt och blåsigt nästan varenda dag fram till ny. Men idag var det fint. Blåsipporna blommade överallt och fåglarna sjöng. Jag funderar på och ta en sväng till i eftermiddag.

Igår hände förresten något spännande för oss som hänger med i den finkulturella debatten. Jag gissar att ni också uppmärksammat detta. Finkulturella som ni är. Men trots det skall jag hjälpa er med en liten sammanfattning av vad som tilldragit sig i parnassen.

Det är alltså så att Gustav III beslutade inrätta en akademi bestående av 18 ”herrar och män”. Han hittade också på ett valspråk som han tyckte passade nämligen ”Snille och Smak. Att det blev just 18 gubbar berodde på att Gustav III tyckte det lät finare med ”aderton” än tjugo. Han döpte denna fina akademi till ”Svenska akademin”. Det är viktigt att skilja den från ”Svenska Kvackademin” som är en förening för folk som vill öka ank-konsumtionen i landet. Folk brukar ju ofta blanda ihop dessa institutioner.

Denna akademi fick år 1900 uppdraget att välja Nobelpristagare i litteratur. Men denna akademi har också tydligen en massa andra stålar att dela ut. Man gör också en ordbok som beskriver alla svenska ord. Ett sådant arbete tar tid och nu har man kommit till ord som börjar på bokstaven V tror jag. Men man ger också ut en ordlista som är jättebra om man vill kolla hur något stavas. Jag brukar kolla då och då. Finns gratis som app till telefonen.

Men nu är denna fina akademi i gungning rejält. Bakgrunden är att en av ledamöterna är gift med en fransk sexualsadist som på något sätt lyckats lura med kvinnor till sina otäcka hålor i Stockholm och Paris. Hur han gick tillväga vet jag inte. Men det var väl med hot och löften gissar jag. Nu kommer jag inte ihåg namnet på den filuren men jag har för mig att han hette Quasimodo Camembert eller något sådant franskt. Men så kom ju ”me too”- rörelsen igång och massa tjejer berättade att Quasimodo minsann förgripit sig på dem. Han hade också någon sorts skum lokal där ledamöter från akademin och andra finkulturella brukade träffas. Där brukade den där franska snuskgubben smyga runt och ge damer skamliga förslag. Vilka konstigt nog en del måste nappat på annars hade han väl slutat redan efter första pungsparken.

Nåväl, nu har det varit ett möte i den fina akademin. Vad jag förstår hade en del ledamöter velat utesluta frugan till Quasimodo Camembert från den fina klubben. Detta då hon genom att inte skilja sig från fanskapet bevisat att hon varken har snille eller smak. Vilket man enligt denna fina klubbs stadgar och valspråk bör ha. Men vid en omröstning beslutade majoriteten att snuskgubbens fru skulle få vara medlem trots hon därigenom bevisade en klar brist på snille och smak. Då hoppade några som tyckte att det gått för långt av och tackade för sig.

Det senaste är att de kvarvarande medlemmarna nu beslutat att fortsätta arbete men under ett nytt namn. Så från och med idag heter Svenska Akademin istället Svenska Kakafonin. Kan också stavas med å istället för o vid högtidliga tillfällen.

Peter

Inga kommentarer: