fredag 30 mars 2018


Hej vänner!

Jag kom att tänka på ägg. Personligen gillar jag ägg. Alltså hönsägg som man käkar. Till
andra fågelägg har jag väl ingen större relation. Utom det att jag blir arg och ledsen när jag hör om de obehagliga idioter som samlar vilda fåglars ägg. Dessa äggsamlare borde doppas i tjära och rullas i fjädrar, för att därefter doppas i en tunna med skit. Speciellt om de samlat sällsynta fåglars ägg. Men efter ovanstående behandling kan de få sitta i fängelse några år som tröst.

Men ägg man käkar är knappast sällsynta. Själv är jag mycket noga med att köpa ekologiska ägg. Fast bäst är att köpa ägg från någon som han egna höns, så man kan vara säker på att hönorna har det bra. På min förra arbetsplats fanns en snäll dam som hade kontakt med en sådan äggleverantör. Det var fina ägg. Som så här års när hönsen började lägga ägg, kunde vara små som vaktelägg. De hade också olika färg beroende från vilken hönsras de kom. De kunde vara ljusblå, ljusgröna, bruna eller vita. Det var skoj att öppna äggkartongen och se vad man fick den här gången. Storlek och färg växlade vilket gjorde det hela lite spännande.

Vad jag vet står det inget om ägg eller hönor i bibeln. Så det är väl inte av religiösa skäl vi äter ägg till påsk. Jag har hört att det på något sätt hade med återuppståndelse att göra. Men det tror jag inte. Snarare med att hönsen förr i världen inte la ägg på vintern utan började med det när det blev vår. Dessa fick man inte käka under fastan
utan man fick vänta till den var över. Vilket gjorde att man då hade massor med ägg att käka.

Hur som helst är hela ägg-grejen ett under. Av dess kladdiga innehåll kan de bli en liten kyckling. Eller en anka om det är ett ankägg. Eller någon annan fågel om det är någon annan fågels ägg. Har man otur kommer det en krokodil ur ägget. Det kan faktiskt komma ett näbbdjur eller myrpiggsvin från Australien ur ett ägg man hittar. För dessa två däggdjur lägger faktisk ägg. Men övriga däggdjur inklusive oss människor har äggen inombords. Så vi slipper ruva. Men fågelhannar får ibland ta hand om ruvningen lika mycket som honorna. Rättvist och bra.

Ägg är alltså goda. Själv tycker jag ägg och ansjovis på en knäckemacka är gott. Eller ägg med kaviar. En råbiff med äggula på är inte heller så dumt om den görs med omsorg på oxfilé. Däremot bör man inte göra äggtoddy. För det är riktigt äckligt hur mycket sprit man än har i.

Peter

Inga kommentarer: