Hej vänner!
Jag kom att tänka
på ägg. Personligen gillar jag ägg. Alltså hönsägg som man
käkar. Till
andra fågelägg har
jag väl ingen större relation. Utom det att jag blir arg och ledsen
när jag hör om de obehagliga idioter som samlar vilda fåglars ägg.
Dessa äggsamlare borde doppas i tjära och rullas i fjädrar, för
att därefter doppas i en tunna med skit. Speciellt om de samlat
sällsynta fåglars ägg. Men efter ovanstående behandling kan de få
sitta i fängelse några år som tröst.
Men ägg man käkar
är knappast sällsynta. Själv är jag mycket noga med att köpa
ekologiska ägg. Fast bäst är att köpa ägg från någon som han
egna höns, så man kan vara säker på att hönorna har det bra. På
min förra arbetsplats fanns en snäll dam som hade kontakt med en
sådan äggleverantör. Det var fina ägg. Som så här års när
hönsen började lägga ägg, kunde vara små som vaktelägg. De hade
också olika färg beroende från vilken hönsras de kom. De kunde
vara ljusblå, ljusgröna, bruna eller vita. Det var skoj att öppna
äggkartongen och se vad man fick den här gången. Storlek och färg
växlade vilket gjorde det hela lite spännande.
Vad jag vet står
det inget om ägg eller hönor i bibeln. Så det är väl inte av
religiösa skäl vi äter ägg till påsk. Jag har hört att det på
något sätt hade med återuppståndelse att göra. Men det tror jag
inte. Snarare med att hönsen förr i världen inte la ägg på
vintern utan började med det när det blev vår. Dessa fick man inte
käka under fastan
utan man fick vänta
till den var över. Vilket gjorde att man då hade massor med ägg
att käka.
Hur som helst är
hela ägg-grejen ett under. Av dess kladdiga innehåll
kan de bli en liten kyckling. Eller en anka om det är ett ankägg.
Eller någon annan fågel om det är någon annan fågels ägg. Har
man otur kommer det en krokodil ur ägget. Det kan faktiskt komma ett
näbbdjur eller myrpiggsvin från Australien ur ett ägg man hittar.
För dessa två däggdjur lägger faktisk ägg. Men övriga däggdjur
inklusive oss människor har äggen inombords. Så vi slipper ruva.
Men fågelhannar får ibland ta hand om ruvningen lika mycket som
honorna. Rättvist och bra.
Ägg är alltså
goda. Själv tycker jag ägg och ansjovis på en knäckemacka är
gott. Eller ägg med kaviar. En råbiff med äggula på är inte
heller så dumt om den görs med omsorg på oxfilé. Däremot bör
man inte göra äggtoddy. För det är riktigt äckligt hur mycket
sprit man än har i.
Peter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar