torsdag 15 februari 2018


Hej vänner!



Igår vad det alla hjärtans dag och man firade kärleken. Det är ju bra att den firas varje år. För i bibeln står det ju att den är störst av allt. Tro och hopp är också bra, enligt denna bok. Men kärleken är större. Den är faktiskt jättestor och har varit ett viktigt inslag i mitt liv. Det har skrivits en väldig massa sånger, dikter och böcker om kärlek. Oftast tycker jag inte de varit så himla bra. Men när någon säger ”jag älskar dig” känns det fint värre. I alla fall om man kan säga samma sak tillbaka.


Jag har inte känt mig i toppform sista veckorna. Det kom mig att tänka på när jag var i Italien i höstas. Då var vi i en liten bergsby som jag nu glömt namnet på. Det var iallafall väldigt fint där. Men av en slump var det också ett gäng tibetanska munkar där, som höll på att göra en mandala. Som ni vet är en mandala en fin geometrisk figur som man gör att sand i olika färger. Munkarna hade med sig små trattar som de fyllde med sand och gjorde mönster med. En del var så små att det bara kom några sandkorn åt gången. Det blev en väldigt fin mandala som bildade ett vacker mönster av ordning. Nu var munkarna inte riktigt klara med med mönstret när jag var där. Det var bra för när munkarna är klara med sin mandala så sopar de bara ihop sanden i en hög. Så från oordning gör de ett ordnat mönster, som när det är klart blir oordning igen. Det påminner om en dikt av diktaren Erik Johan Stagnelius. Han skriver: ”Därföre gläd, o vän! och sjung i bedrövelsens mörker: Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud.” Det finns ju  pjäser av Lars Norén som heter ”Natten är dagens mor” och ”Kaos är granne med gud”. Han har nog snott titlarna från denna dikt gissar jag.


Men som sagt känner jag ibland som hela mitt liv pendlar mellan oordning och ordning. Själv tycker jag perioderna av oordning är rätt jobbiga. Men det är väl bara att sortera sandkornen efter färg och börja lägga en ny mandala när man är klar med det. Kaos är för övrigt intressant. Men det får jag skriva om någon annan gång för nu börjar snart antikrundan på TV.



Peter


Inga kommentarer: