måndag 8 januari 2018

Hej vänner!

Nu är det ju den tid som Aftonstjärna lyser just efter solnedgången i sydväst. Det är ju egentligen ingen stjärna som lyser utan planeten Venus. Venus är ju ett varmt och rätt otäckt ställe. Det är visst 400 grader varmt och atmosfären består visst mest av koldioxid.

Denna planet har ju fått namn efter kärleksgudinna Venus som hette Afrodite i Grekland. Konstig nog kallade vikingarna Venus för Friggjarstjärna efter deras kärleksgudinna Frigga. Så att att aftonstjärnan hade med kärlek och sex att göra tyckte greker, romare och vikingar tydligen. Man kan undra varför . Men jag tror att det beror på att man förr innan det fanns elljus och sådant, ofta gick och la sig när det blev mörkt. Så nu när det var kallt och vinter kröp man väl ihop tillsammans i bädden när aftonstjärnan tänds. Så på den tiden sa man nog till varandra: "du skall vi gå och lägga oss. För det börjar bli mörkt och aftonstjärnan har tänds." Och vintertid hade man ju inte så mycket att göra och någon tv fanns ju inte. Så man fick väl roa sig bäst man kunde under vargpälsarna eller vad man hade för täcken under den tid Venus var aftonstjärna.

Det finns ju många tavlor och statyer av Venus där hon avbildas mer eller mindre näck. Berömdas är väl kanske Venus från Milo som hittades på ön Melos 1820. Det är en staty som tydligen skall var från 100 talet f.kr. En rätt tjusig dam som man kan kolla in om man kommer till Louvren i Paris.

Sedan finns ju Venus från Willendorf som är 22 000–24 000 år gammal. Och det är ju väldigt länge sedan.Då låg väl isen kilometertjock här hos oss. Men i Österrike satt tydligen en gubbe och snidade ut denna lilla tjocka tjej ur kalksten. Varför är det ingen som riktigt vet. Men att han gillade kurviga tjejer är tydligt. Kolla på bilden nedan.








Sov gott

Peter

Inga kommentarer: