söndag 7 januari 2018

God morgon vänner!

Ni kanske undrar var jag har tagit vägen eftersom jag inte skrivit på denna blogg på några dagar. Det är förresten väldigt få som läser vad jag skriver. Men det är kul några gör det. Fast det finns tydligen unga damer som skriver om kläder och smink som har massor av läsare. Men tyvärr är mitt intresse för sådana frågor ytterst begränsat för att inte säga obefintligt.

En annan som har många läsare är visst Dagny Karlsson som är 105 år. Hon började visst med sin blogg när hon var 100 år och fick en dator av ett barnbarn. Undra hur Dagny burit sig år för att bli så gammal och med tanke på ålder så oförskämt pigg. Gissar att hon skött sig hyggligt och har en bra genetisk uppsättning. Men Dagny är ju i en ålder där man ofta är uppfödd på svensk husmanskost. På kåldolmar, kroppkakor, strömming med potatismos, isterband, pölsa och på söndagarna kalvstek med gräddsås. Jag hoppas att Dagny fått äta kalvstek då och då. Med inlagd gurka och gelé.

Ibland känns det som vi tänker för mycket på vad vi äter och ibland för lite. Eller rättare sagt en del är för upptagna kring matens nyttighet och en del stoppar i sig vad fan som helst. En del köper bara ekologiska grönsaker i hälsokostaffärer och andra käkar Billys panpizza och dricker Cocacola till varje dag. Ingetdera verkar särskilt nyttigt. För om man går in i en hälsokostaffär och kollar in kunderna ser de ofta lite ledsna och bleksiktiga ut. De verkar inte må bra helt enkelt. Och många ungar som käkar dåligt och dricker Cocacola är för runda om magen och verkar inte heller vara i toppform. När jag var barn var det rätt sällan barn var överviktiga som jag minns det. Men nu är det mycket vanligt och det kan inte vara bra.

Själv är jag ju inte heller direkt vidjesmal. Speciellt inte nu efter jul. Så jag bör nog gå ner några kilo (ca 10). Men hanarna av den här arten skall ju vara lite runda i min ålder. Samma sak gäller ju för våra snälla släktingar gorillorna. Där är ju också de något äldre hanarna lite runda om magen. Men lagom är bäst och nu jobbar jag på att bli lite lättare.

Medelhavsmat skall ju vara nyttig. Och det är bra för jag gillar ofta sådan. Italiensk mat till exempel. Men jag har hört att svensk husmanskost är lika nyttig den. Om man regelbundet intar sådana rätter kan man minsann bli gammal som Dagny Karlsson.

Så mina kostråd är följande:
Ät mat som tar lite tid att laga. Inga jävla halvfabrikat.
Ät svensk husmanskost.
Ät medelhavskost.
Ät sallad till varje måltid. Fin olivolja i vinägretten.
Använd smör. Inget jävla margarin eller annat växtslem.
Använd grädde i såsen.

Peter




Inga kommentarer: