fredag 5 januari 2018

God morgon vänner!

Kampen mellan tro och vetande går vidare. Jag trodde en gång att eftersom forskning gör oss allt bättre på att förstå oss på oss själva och världen, så skulle vidskepelse och dumhet minska. Men nu har jag insett att så inte tycks vara fallet. Det finns människor som på fullt allvar tror att cancer botas med bön, handpåläggning eller intag av gurkmeja. Som bestämt hävdar att allt som står i bibeln är fullständigt sant och att Darwins teori om arternas uppkomst bara är ett påhitt. Andra att koranen innehåller en lag som som är skriven av gud, som man bör följa. Fast den är fullkomligt barbarisk.

Inte för att de som tror så kan belägga sina påståenden på något sätt. De bara går runt och tror. Dessutom verkar de tycka att deras tro på vilka dumheter som helst är något som bör respekteras, hur jävla korkat den än är. Inte minst folks religiösa uppfattningar är något som man av någon anledning bör respektera och av någon gåtfull anledning skall vara skyddad från kritik. Om det var oskadligt och harmlöst att gå runt och tro på ditten och datten hade det väl inte gjort någon större skada. Men jag tror att det är direkt farligt och skadligt för mänskligheten att sådan vidskepelse finns och verkar breda ut sig. Dessutom kan sådant göra illa människor. Det är ju faktiskt inte länge sedan som folk på fullt att allvar kunde påstå att autism orsakades av att barnets mamma var en kall och okänslig typ. Inte för att det fanns något som talade för att så var fallet. Men någon auktoritet hade väl påstått det och då var det för några tydligen något att tro på. Jävla dumheter.

Det senaste jag läste om var att det finns folk som utan något som helst bevis inte vaccinerar sina barn. Som utan något som helst bevis menar att det är skadligt att göra så. Som därmed utsätter sina barn och andra för risken att smittas med i det här fallet mässlingen. En sjukdom som vi vet kan skada nervsystemet även om det är relativt sällsynt. Men också en sjukdom som också i övrigt har biverkningar, som för känsliga personer som bebisar och åldringar kan medföra komplikationer som är mycket allvarliga. 


Som Einstein så riktigt påpekade:
”Två saker är oändliga: mänsklig dumhet och universum; och jag är inte säker på det andra.”


Man blir alltså bara trött på pseudovetenskap, religioner och vidskepelse av annat slag.

Nu går jag och gör kaffe.

Peter

Inga kommentarer: