onsdag 27 december 2017


God morgon vänner!


Idag är det vardag igen och en del av er stackare jobbar gissar jag. Men själv är jag ledig ett tag till. Igår åt jag rimmad oxbringa med rotmos. Det var jättegott och ingen julmat direkt. För nu tycker jag det räcker med jul och tycker man kan börja planera för nyåret. Det är ju också en helg då man äter och dricker gott och ofta mer än man behöver. Men en sak jag inte gillar med nyåret är det förbannande smällandet som ofta börjar tidigt på nyårsafton och sedan håller på ända till dagen därpå. Katten blir rädd och går och gömmer sig bland handdukarna i skåpet. Jag tycker också synd om alla hundar som blir jätterädda och nervösa.

Jag brukar ju skriva om vad som hänt under året. Men 2016 hoppade jag över det för jag tyckte det var ett riktigt skitår. Inte för jag vet om 2017 var så jävla mycket bättre, men vi får se om jag skriver något om detta år. Men 1017 grundades förresten biskopssätet i Skara av Olof Skötkonung. För i Västergötland hade flesta blivit kristna vid den här tiden. Men i andra delar av Sverige trodde man fortfarande på Oden och Tor och deras kompisar. I det inre av Småland blev man nog  kristnad först på 1930-talet. Jag ger mig fan på att det fanns små byar där man offrade och blotade till asarna i smyg i midvintertid.

Det finns en beskrivning av hur offrandet gick till vid det stora templet i Uppsala som jag tror skrevs ner av biskop Adam av Bremen. Bland annat sjöng man visor med ett sådant innehåll att biskopen inte menade att kunde återges av en helig man som honom. Så snuskiga var de. Men då hade inte Adam av Bremen hört de visor som sjöngs i Småland på 30-talet. Då hade han väl aldrig hämtat sig. Inte heller jag kan återge dessa visor fyllda av grovheter och sexuella anspelningar av värsta slag. Och sådant vet jag att fina människor som ni inte vill utsättas för. Men en liten dikt med anspelningar på ämnet kan ni väl stå ut med?

Ikväll vill jag vara nära dig
för det känns kallt
i vinternatten.

Ute skiner stjärnor,
ensamt över havets
kalla vatten.

Och tusen gånger
har vi legat
samman i vårt hus.

I vinternattens mörker
och i sommarnattens
ljus.

Det finns det som inte
blir riktigt som man
vill.

Men en sak som blev bra,
är att du ligger här
intill.


Peter



Inga kommentarer: