lördag 2 december 2017

Hej vänner!

I morgon är det ju, som ni vet, första advent. Advent betyder ju som ni vet ankomst. För det är ju den tid på året man väntar på att Jesus skall ankomma till jorden och födas i ett stall och läggas i en krubba. Men medan man väntar på att fira denna händelse kan man, om man vill, gå till kyrkan och sjunga "Bereden väg för Herran". Vilket är lite konstigt. Borde det inte heta "Bereden väg för Herren". Kanske ett stavfel som ingen orkat rätta i psalmboken. Eller så är det väl någon sorts markering att vi inte vet könet på Herren. Nu hände en konstig sak precis. När jag skrev ovanstående slog klockan tolv och klockspelet i Visby domkyrka började spela. Gissa vad det spelade! Jo, "Bereden väg för Herran". Det måste vara Makterna.

I kyrkoåret är alltså morgondagen en viktig dag. Men det riktigt viktiga som är värt att fira är att det är Kattens dag i morgon. Alltså inte bara min katts dag utan alla katters dag. Denna viktiga dag firas ju som ni vet med att man hänger upp stjärnor i fönstren och ställer fram adventsljustakar.  Så viktig är denna dag.

Snart är det alltså jul. Vad jag förstår är det ingen som riktigt säkert vet varför jul heter jul. Det har i varje fall ingen med Jesus födelse att göra. För man firade jul redan innan vi var kristnade. Fast då sa man visst att man "drack jul". Jag har läst att man firade en gud som hette Jólnir. Det var ett annat namn på guden Oden. På isländska heter ju julafton jól. Så från början firade man en vis och enögd gud på Julafton. Detta genom att dricka öl och mjöd och läsa kväden och sjunga sånger. Man hade väl antagligen rätt kul. Nyligen har man ju i en grotta på Island hittat en av de dikter som man brukade läsa upp vid jul. Den lyder:

Höjom nu högt
den heliga bägarn
för honom, den den vise och enögde asen
Valfader ler när
han ser ölet rinna,
nedför edra törstiga strupar
så firar vi jul med
med vänfasta vänner
och en del andra rätt fulla
som vi knappast känner.

Som ni ser är detta gamla kväde skrivet på versmåttet Fornyrdislag som var populärt att använda till dikter och julsånger på den tiden. Glöm inte att pynta era hem ordentligt i morgon så katterna förstår att ni tycker om dem.


Peter

Inga kommentarer: