torsdag 14 december 2017

God kväll vänner!

Jag har varit på strålande humör den sista tiden. Men idag känner jag mig lite vemodig. Kanske beror det på nyheterna, som varit otäcka. Eller så beror det på att signalsubstanserna har kommit i oordning. Kanske finns det ingen förklaring alls, utan bara på att jag är den jag är. Eller så är det bara en blandning av alltihop.

Det har delats ut nobelpris och varit nobelbankett. Men jag var konstigt nog inte bjuden i år heller. Kungen och hela hans familj var bjudna. Likaså en massa politiker och kända personer hade bjudits in. Men jag var inte bjuden, trots att jag ibland kan muntra upp den typen av tillställningar. Kanske visste de som bjuder in folk till detta kalas att jag inte äger en frack. Men en sådan kan man hyra, så det hade fixat sig. Jag har faktiskt bara haft frack på mig en enda gång i mitt liv. Jag var väldigt snygg i detta plagg. Skred fram likt en kejsarpingvin i Antarktis.

Det har varit Lucia. Det är en på många sätt trevlig högtid med vacker sång och bullar. Numera riskerar man inte heller att någon säger att man skall vara stjärngosse och sätter en dumstrut på ens huvud. Det kunde man som kille råka ut för när man var barn. Iklädd nattlinne och med strut på  skallen, skulle man sjunga att "Staffan var en stalledräng" med pipig röst. Det var för hemskt. Men man lärde sig att även skam är en känsla som går över, även om det tar något år. Om man var tomte fick man istället sjunga "Tipp, tapp,tipp,tapp, tippe, tippe, tipp, tapp". Det var väl inte så tufft det heller, men man slapp i varje fall ha en strut på skallen.

Det skall alltså bli jul. Då bör man läsa julevangeliet för sina barn så de fattar varför man firar denna högtid. Annars kanske de små liven inte har en aning om detta och blir lite dumma i huvudet. Och det vill man ju inte. Det tillhör allmänbildningen att veta att kejsar Augustus bestämde att hela världen skulle skattskrivas. Man kan ju också försöka komma ihåg att detta hände när Kvirinius var landshövding i Syrien. Men det kanske är mindre viktigt. Men att det var Jesus och inte tomten som föddes i ett stall och lades i en krubba, bör ungarna lära sig. Likaså att hans mamma hette Maria och hans pappa hette Josef. Men att Maria var jungfru är ju för dumt för vettiga människor att tro på, så det kan man lugnt hoppa över. Man bör ju redan som barn lära sig att skilja på förnuft och ren vidskepelse. Men lite bibelläsning är absolut inte skadligt om det inte går till överdrift. Lagom är bäst även vad gäller detta. Men julevangeliet kan man gott läsa för sina barn.

Vi är alltså inne i den tid när mörker råder på morgonen när man går till jobbet och likaså när man går hem på kvällen. Det tycker jag är jobbigt. Men snart vänder det och ljuset kommer åter. Och på morgonen kommer himlen färgas röd av den gyllenfingrade Eos. Det är ju namnet på morgonrodnadens gudinna, vilket ni som läser denna blogg redan informerats om. För det brukar jag berätta när ljuset kommer åter. Nu längtar jag efter denna gudinna, som gör det lite lättare att gå till arbetsplatsen.


Peter





Inga kommentarer: