onsdag 1 november 2017

Hej vänner!

Det är onsdag och jag är ledig. Men den här veckan är jag faktiskt ledig på torsdag och fredag också. Jag hade faktiskt fått mer plusflex än man får ha. Så jag kände att jag nog borde göra något åt detta och då passade det bra den här veckan då det är höstlov och lite färre som vill träffa mig.

Nu har en islamistisk tokfan mördat igen såg jag. Varför vet jag inte. Han tror väl att hans gud gillar när man kör ihjäl oskyldiga människor. Allah tycks i varje fall inte ha så mycket emot det eftersom han låter det ske gång på gång. Eller så är han maktlös över vad hans tillbedjare hittar på för tokigheter. Religion kan verkligen göra folk tokiga. Man får hoppas att vidskepelsen en dag ersätts av förnuft och humanism.

Man har förresten firat att Martin Luther för 500 år sedan spikade upp sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg vilket tydligen var starten på reformationen. Jag kom på att jag inte vet så mycket om Luther. Att han har skrivit psalmen "Vår gud är oss en väldig borg" och att han avskaffade den konstiga perversion som kallas celibatet, visste jag. Han gifte sig själv förresten med en dam som varit nunna. Luther var förresten inte alls en sträng tråkmåns vilket jag trodde förr. Att han satt på axeln och talade om vilken dålig och syndfull människa jag är. Icke sa nicke. Han sa till exempel:
"När du frestas av depression eller förtvivlan eller någon annan samvetsplåga, då skall du äta, dricka, söka sällskap. Om du kan glädja dig med tankar på flickor, skall du göra det." Ett råd som är så gott som något. Men han var visst också en otäck antisemit. Så någon vidare trevlig person var han nog inte. 


Nu skall jag gå och handla tror jag. Funderar på att göra en köttgryta. Tror jag skall koka i porter för jag har en känsla att det skulle kunna bli gott. Har för mig att jag sett ett sådant recept någonstans. 


Trevlig onsdag

Peter

Inga kommentarer: