söndag 29 oktober 2017

Hej vänner

Det blåser småspik på Gotland idag och det skall tydligen öka och blåsa ännu värre mot kvällen. Katten som har koll på vädret stannade inne i morse. Han satt i fönstret och kollade en stund sedan gick han och la sig igen. Själv skall jag väl gå ut en sväng till havet och se på detta stormande hav. Men man är glad att man inte är på havet när det blåser på det här viset.

Nu för tiden är vi ju oftast förvarnade när det blåser upp till storm. Om vi är förståndiga lyssnar vi på sjörapporten och söker lä om de där säger att det kommer bli besvärligt blåsande. Men så kunde man inte göra förr i världen. Då seglade folk ut på havet utan att han en aning om huruvida det skulle bli stormoväder eller inte. Men så var det många fiskare och sjömän som aldrig kom tillbaks heller.

Stormar har ibland påverkat historien. Som de två erövringsförsök av Japan som Kublai khan gjorde då han skickade tusentals båtar för att erövra landet på 1200-talet. Bägge gångerna blev det storm. Vilket gjorde att båtarna antingen förliste eller drev tillbaks till Korea. Japanerna kallade dessa vindar för "gudomlig  vind" vilket tydligen heter "kamikaze" på japanska. Det var därför de japanska självmordspiloterna kallade sig just detta under andra världskriget.

I Apostlagärningarna står det om en storm som drabbade Paulus utanför Kreta när han var på väg till Rom. Det är en fin beskrivning. Det står: "De lättade ankar och följde Kretas kust. Men det dröjde inte länge förrän en våldsam storm, den så kallade Nordosten, svepte ner från land. Fartyget fångades av den och kunde inte hålla upp mot vinden, utan vi föll av och länsade undan för den. Vi kom i lä av en liten ö som hette Kauda och lyckades där med nöd och näppe bärga skeppsbåten. Sedan den tagits ombord stagade man fartyget som en säkerhetsåtgärd. De var rädda för att de skulle driva upp på Syrtenbankarna, och därför sänkte de rån och seglade vidare så. Då vi var svårt ansatta av stormen gjorde de sig nästa dag av med en del av lasten, och på tredje dagen vräkte de med egna händer allt löst överbord. Varken sol eller stjärnor visade sig på flera dygn, och stormen låg hårt på. Till slut förlorade vi allt hopp om räddning." Men det gick till slut bra. Båten strandade på Malta och alla överlevde.

En annan storm som jag tänker på är den som drabbade den "Spanska armadan". Tanken var ju att man skulle erövra England  och den spanske kungen Filip II skickade iväg 137 skepp för att fixa detta. Men det gick alldeles åt skogen. Först förlorade man två båtar ett mindre slag i engelska kanalen. Men då hade man ju ändå kvar en hel del båtar för att göra ett nytt försök. Men när man seglade runt Irland började det blåsa upp till orkan och 50 båtar förliste i denna. Så det blev inget av med erövringen av England. Om det hade fungerat hade väl Engelsmännen snackat spanska idag. Vilket de säkert är glada att de slipper.

Så det bästa är helt klart att hålla sig på land när det stormar.


Peter

Inga kommentarer: