söndag 12 november 2017

God morgon vänner!

Det är sällan någon har uttryckt så mycket beundran för tafatta och lite osäkra killar. De är ju ofta beskrivna som löjliga. "Fega killar får aldrig kyssa vackra flickor" har jag läst i bakrutan på någon bil. I osäkerhet och rädsla ingår ju ofta ett viss tafatthet i mötet med det motsatta könet, när man är ung. Så då kanske det stämmer. För jag fick då inte kyssa så mycket flickor när jag var ung. Varken vackra eller mindre vackra. Och framfusig och tafsande var jag absolut inte. Inte så jävla vacker heller.

 Men jag tycker det känns lite konstigt att ett samhälle som så tydligt uppmuntrar en manlighet där man beundrar, styrka och självhävdelse blir förvånad att det spårar ur för en del. För det är sällan man hör någon säga något positivt om en man som är svag, skraj och blyg. Vilket faktiskt är rätt vanligt att män är. De flesta är kanske någonstans mitt-i-mellan vad gäller dessa egenskaper. Men även dessa skulle aldrig i livet våga ta på en kvinna som inte vill det. Om inte annat för att de vet att det skulle straffa sig på alla möjliga sätt. Utskällning, utfrysning, bli av med jobbet och portad från alla fester för gott, låter ju inte så kul precis. Men programledare, regissörer och framgångsrika skådisar har tydligen klarat sig undan tills nu. Men nu står det varje dag i tidningen om män som inte kan hålla händerna i styr eller utnyttjat sin position. Antagligen har det funkat ibland. Annars hade de väl slutat med detta för länge sedan. Eller är det grejen att ta sig friheter i sig som dessa män gillar. De kanske egentligen inte vill ha sex, utan bara jävlas och visa sin makt.

Ibland snackas det om mansrollen och dess bedrövlighet. Det finns till och med de som försöker få alla småkillar att gilla dockor mer än bilar. Eller få dem att inte ta pinnar och leka att de är pistoler och svärd. Det brukar småkillar ge fullständigt fan i att bry sig om. Och många småtjejer brukar gilla att klä ut sig till prinsessor. Gärna i rosa klänningar och med glitterdiadem på skallen. Men om man skulle säga till dessa unga damer att de skulle få lägre lön än killarna när det är vuxna skulle de nog bli förbannade. För det skall vara rättvist brukar barn tycka. Orättvisor är det värsta de vet. Och vill man ha glitterdiadem på skallen så får man det. Och kobojsare har pistol, så det så!

Numera skiter jag fullständigt i min mansroll. Jag vet inte riktigt vad dem består i. Kanske är jag rätt dålig på att spela man. Jag tycker idrott och sport oftast är rätt tråkigt. Jag tycker bättre om cyklar än bilar. Jag är inte speciellt duktig på att snickra och aldrig byggt minsta lilla bastu. Jag läser och skriver dikter. Dessutom har jag lätt att ta till lipen. Säg något elakt till mig så börjar underläppen darra direkt får ni se. Fan vet om jag har en enda manlig egenskap att tala om. Det händer att jag spelar lite självsäker. Men då skall ni veta att det är bara ett spel. Innerst inne är jag oftast lite osäker och skraj. Vilket ni som läser denna blogg nog förstått. Ni kanske inte tror att jag är en riktig karlakarl. Och det har ni alldeles rätt i.


Peter

Inga kommentarer: