måndag 16 oktober 2017

Hej igen vänner!

Jag har alltså varit i Ravenna. Där ligger ju Dante Alighieri (ca 1265-1321) begravd. Jag var och tittade på hans grav och den var fin. Dante levde ju ett krångligt och besvärligt liv. Han var indragen i massa politiskt strul på sin tid och han blev faktiskt dömd till döden två gånger. Dessutom var han osams med påven och en massa andra gubbar. Men på gamla dar flyttade han till Ravenna där han dog. Han hade visst varit i Venedig och där blivit smittad med malaria. Det var inte helt ovanligt på den tiden. När jag var i Bologna fick jag lära mig att där fanns det från början massa kanaler precis som i Venedig. Men då så många blev smittade av ohyra på grund av dessa kanaler fyllde man igen dem. Nu finns det bara en liten kanalbit kvar som minne av hur det en gång såg ut.

Dante skrev ju, som ni vet, ”Den gudomliga komedin.” Den handlar ju om hur han med hjälp av den romerska poeten Vergilius besöker olika delar av dödsriket. Han kollar in hur det är att vara i skärselden, helvetet och himmelen. Men helvetet är nog det som är mest spännande. Det består av nio kretsar av stigande jävlighet. I den första kretsen lever de som var bra människor som levde före Kristus och därför inte hade en chans att bli kristna, på grund av detta. De har det rätt bra trots att de är i helvetet. De får liksom fortsätta leva ungefär som de gjorde innan de kom till helvetet.

Men redan i nästa krets blir det rätt jävligt. För där blåser själarna till dem som levt sexuellt utsvävande omkring i en jävla blåst. Så nu får de minsann sväva runt som straff för sina tidigare utsvävningar i sex och otrohet. I nästa krets straffas de som frossat i mat och dryck. De får ligga i gyttja medan det regnar och haglar på dem. Så där håller det på och blir allt jävligare för varje krets till man kommer till den nionde där förrädarna sitter fastfrusna i is medan Satan själv tuggar på deras huvuden. Där sitter minsann Judas och Brutus till exempel och blir tuggade på. Numera är väl även Quisling och Stig Bergling fastsatta i isen. Måste vara en jobbig situation. Så bli inte förrädare om du inte gillar att sitta fast i is och vill bli tuggad på av Satan. Det är inte så kul att blåsa runt eller ligga i gyttja heller förstås. Så det är bäst att skärpa sig minsann.

I kväll såg jag förresten på Aktuellt. Där var det en gubbe som var socialdemokratiskt
kultur- och stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm som hette Roger Mogert. Han hade tydligen sagt att de som vill ha tyst och lugnt på biblioteken hade främlingsfientliga åsikter. Det var tydligen så att man på sina håll fått stänga bibliotek för att störiga ungdomar kommit dit och stökat och varit hotfulla. Nu menade den där Mogert att de som skrivit om detta och varit upprörda, hade någon sorts dold agenda. Det var en journalist där som tyckte att det var lite orättvist att bli kallad främlingsfientlig, bara för hon skrivit om stök och stängda bibliotek. Men den där Mogert babblade på som en amerikansk president av värsta slag. Som Dante så riktigt sa: ”Den oskicklige smeden klandrar järnet”. Det oskickliga borgarrådet klandrar tydligen journalister.

I Visby finns ett jättefint bibliotek. Jag är ofta där och det är hur lugnt som helst. Möjligtvis kan man höra lite glada skratt från barnavdelningen. Men det stör ju inte, utan är bara kul. Kanske är det någon som läser ”Pannkakstårtan” av Sven Nordqvist. För då kan man ju inte låta bli att skratta.

Undra förresten var Dante hade placerat borgarråd som snackar strunt. Någonstans i mitten gissar jag. Kanske i den femte kretsen. Där han tvingas umgås med våldsamma och hotfulla gängmedlemmar som kissar på hans cykel. Så kan det gå om man inte tänker sig för.


Peter


 




Inga kommentarer: