God morgon vänner!
Nu det snart slut på
min semester. Men idag är jag också ledig. Jag har alltså varit i
norra Italien i den region som heter Emilia-Romagna. Denna region är
ju känd för sin goda mat och det är ju därifrån osten
Parmigiano-Reggiano
kommer. Det vi brukar kalla parmesanost. Jag var på ett mejeri och
kollade hur man gör denna ost. Det var rätt intressant. Bland
annat fick jag lära mig att ostarna fick bada i saltlake i flera
veckor innan de lades upp på lagring. Ostarna lagras mellan 22 och
36 månader. Det är inte så att de som lagras längre är finare på
något vis. Utan beroende på lagring används de på olika sätt. De
yngre är avsedda att ätas som ost i bitar som annan ost. De mer
lagrade är avsedda att rivas över pasta eller annat man vill krydda
med ost. I Sverige finns det ju annan ost som vi kallar parmesanost.
Men det är fusk. För riktig parmesan är skyddad och får bara
produceras inom ett begränsat område i Emilia-Romagna. När ostarna
är färdiga går en kontrollant runt och slår på den med en
hammare och bara de som låter på ett visst sätt blir godkända och
får en stämpel på sig. Låter det ihåligt är de inte godkända
och får inte säljas som Parmigiano-Reggiano.
Jag köpte en bit på
mejeriet som jag nu smakat på. Den var jävligt god och nu ångrar
jag att jag inte köpte en större bit.
Jag
var också på en liten fabrik där man framställde parmaskinka.
Ingen slakteri alltså utan skinkorna kom dit för att bli
parmaskinka där. Det var också spännande men det luktade faktiskt
inte något vidare gott i den fabriken. Det luktade faktiskt rätt
äckligt. Men när skinkorna var färdiga var de jättegoda. För
efter visningen fick vi smaka på den färdiga produkten. Hur gott
som helst!
Så
parmaskinka luktar alltså rätt jobbigt när den framställs men
blir jättegod. Det finns ju mat som luktar lite speciellt men är
god att äta. Det gäller ju till exempel också en del danska ostar
som Havarti. Men det mest strålande exemplet är nog den
oöverträffade delikatessen surströmming! Även den har ju en lite
speciell doft som en del inte uppskattar. Men när den hamnar på en
bit tunnbröd med mandelpotatis och lite rödlök blir den ju bland
det godaste som går att stoppa i munnen.
Jag
har ibland funderat på att starta en surströmmingsresturang. Då
det skulle kunna bli mindre uppskattat att ha en sådan restaurang
som granne så måste
den ligga lite avsides. Jag tänkte att man skulle kunna ha en pråm
som man drar ut på Riddarfjärden med turister. Sedan håller man
ett föredrag om maträtten ifråga för passagerarna. Om att det
krävs mod och styrka för att våga ta den första tuggan och att
det inte är något för sillmjölkar. Då kommer alla macho-gubbar
känna sig tvungna att pröva. Är det japaner ombord kan man säga
att det är modigare att käka en strömming, än den giftiga
blåsfisk som de äter hemma.
Den kan man ju dö av om den tillreds på fel sätt. Är det
amerikaner ombord kan man citera fordreklamen: ”Real men don´t eat
suchi”. Men att de minsann äter ”fermented herring”. Sedan ger
man gästerna en rejäl nubbe, så de får lite mod och därefter
öppnar man burkarna. I början kan ju några bestämma sig för att
simma iland. Men de som är modiga och vågar smaka kommer snart
börja himla med ögonen och utropa ”gud så gott”. Sedan får de
öl och
några nubbar till samt ett intyg på att de vågat äta surströmming
att visa upp för
frugan. Är hon från USA kommer hon säkert slå ihop händerna och
säga: ”you are such a brave man” och sätta upp intyget på
väggen hemma.
Jag vet inte riktigt hur jag skall få damer att våga
smaka på delikatessen. Kanske säga något om att den gör att man
ser betydligt yngre ut än man är och att Jane Fonda minsann käkar
en burk om dagen för att behålla formen. Samma
sak gör sångerskan Cher som aldrig behövt en enda plastikoperation
på grund sin vana att börja varje morgon med en klämma med
surströmming och mandelpotatis. Det är min affärsidé.
Peter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar