måndag 16 oktober 2017



Hej vänner!

Jesus dog aldrig i Ravenna. Som en del av er vet har jag varit i Italien en vecka. På denna korta tid han jag med väldigt mycket. Bland annat besökte jag Ravenna. Det har jag länge längtat efter att få göra. Nu fick jag på riktigt se alla de fantastiska mosaiker som jag tidigare bara sett på bild. Det var en stor upplevelse. Ibland blir man ju besviken när man på riktigt får se det man tidigare bara sett fotografier av. För fotografen har valt en särskilt bra vinkel eller ljussatt på ett förmånligt sätt, så bilden nästan blir bättre än det verkliga objektet. Men så var det inte här. Mosaikerna var så fantastiska att jag blev liksom överväldigad. Vi var inne i kyrkan San Vitale och San Apollinare Nuovo basilikan. Miljoner små glasbitar som pillats ihop till fantastiska bilder.

I Basilikan finns rätt mycket bilder av berättelser ur Nya testamentet som man känner igen. Som hur Jesus ber några lärjungar sluta fiska och hänga med honom istället och undret med fiskarna och bröden till exempel. Men av korsfästelsen finns inte en bild. Ingenstans något otäckt krucifix med någon plågad Jesus som lider för våra synder. Tvärtom ser Jesus rätt glad och stolt ut och verkar ha rätt trevligt medan han knallar runt och gör under. Det beror på att på att byggandet av denna kyrka visst påbörjades under Teodrik den store (454 – 526 e.kr) och han var ju som andra östgoter anhängare av den arianska versionen av kristendom. Jag vet inte så mycket om arianismen mer än att de inte trodde på treenigheten utan menade att Jesus var skapad av gud men inte var gud själv utan en människa. Det tyckte väl att treenigheten var för ologisk och dum att man inte kunde tro på sådana dumheter. Dessutom fanns det ju vid den här tiden inget första testamente fastställt utan flera evangelier som sedan inte kommit med. Hur som helst tyckte Teodrik och hans östgoter inte att korsfästelsen var speciellt viktig. Eller så var de inte så säkra på att den hänt. Kanske tyckte det att det var en tråkig del av Jesus liv som de inte vill föreviga i mosaiker. Så de struntade i det och gjorde mosaiker av under och trevligheter. Det finns en bild av den sista måltiden. Men här är det mest en fest vilken som helst och Jesus sitter inte i mitten utan hänger med på ett hörn.

Arianismen blev stämplad som kätteri av den katolska kyrkan och förbjöds till slut. Men som tur är lyckades man inte förstöra alla mosaikerna i Ravenna fast man visst planerade att göra så. Det hade varit för hemskt. Man bör aldrig förstöra det som är fint och vackert. Man bör till exempel ge fan i att bygga ett åbäke till Nobelmuseum på Blasieholmen i Stockholm.

En annan intressant sak med Teodrik den store är att han antagligen är omnämnd på runstenen som står i byn Rök i Östergötland. På den finns en strof som lyder: ”Då rådde Tjodrik den dristige, sjökrigarnas hövding över Reidhavets kust. Nu sitter han rustad på sin gotiska häst, med sköld över axeln, den främste av Märingar."

Tjodrik skall tydligen vara Teodrik har jag lärt mig. Men varför han är med på en sten i Östergötland har jag ingen aning om. Men att Jesus aldrig dog i Ravenna vet jag, för det har jag själv kontrollerat.

Peter
















Inga kommentarer: