onsdag 4 oktober 2017

God kväll vänner!

Det har ju meddelats vilka som fick nobelpris i medicin, kemi och fysik den här veckan. Det är alltid spännande.

I medicin var de tre gubbar som kommit på hur cellernas klocka fungerar. Som talar om för blommor att sluta sin kronblad på kvällen eller börja dofta nattviol om natten. Vår kropp gör ju också massa anpassningar under dagen. Fast det märker vi väl oftast bara när vi flyger flygplan långt åt öster eller väster och kommer i otakt i hela systemet. Våra kroppar är anpassade till en snurrande jord med natt och dag. Vi är inte gjorda för att fara runt för fort över klotet. För då blir degiga i skallen och blir konstiga i magen. Orsaken till detta fenomen har alltså nu förklarats av nobelpristagarna i medicin.

Nobelpriset i fysik tillföll de som hade lyckats detektera gravitationsvågor. Det är tydligen någon sorts vågor som uppstår när svarta hål kolliderar i rymden, till exempel. Då uppstår någon sorts vågor i rumtiden. Den liksom gungar till på något sätt så att det blir en våg som fortplantar sig genom universum. Nu måste jag erkänna att jag inte begriper ett jota av detta. Men jag tycker att "rumtiden" är ett vackert ord. Låter lite romantiskt på något sätt. "Älskling låt oss mötas i rumtidens värme och låt oss uppfylla universum med gravitationsvågor", skulle man kunna skriva. Speciellt om man har en vattensäng. Fast de var länge sedan man hörde om någon som köpt en  sådan konstig säng. Folk blev visst sjösjuka i dem. Men när svarta hål slår sina påsar ihop i rymden uppstår minsann en våg som fortplantar sig i hela rymden. Det är annat det än den våg  som kan uppstå i en vattensäng vid fortplantning där. Som kan göra en sjösjuk.

Nobelpriset i kemi får några killar som hittat på ett sorts supermikroskop som gör att man kan se biomolekyler. Man kan till exempel se hur virus och andra jättesmå grejer ser ut. Något som tydligen kan vara till hjälp när man skall konstruera nya mediciner. Kanske kan man konstruera en liten biomolekyl som far runt i kroppen och slår ihjäl alla elaka virus med ett pyttelitet brännbollsträ.

Imorgon skall visst nobelpriset i litteratur delas ut. Undra vem som får det i år. En sak är säker, det blir inte en amerikansk rockpoet. Det kommer nog inte ske på ett tag. Kanske blir det någon mer okänd författare från någon avlägsen del på jordklotet. Eller en norrman. Man kan aldrig så noga veta var Svenska akademin hittar på.

Peter


Inga kommentarer: