lördag 30 september 2017

God morgon vänner!

Jag kom att tänka på Casanova. Casanova fanns ju på riktigt. Han var född 1725 och dog 1792. Det var en kille som hann med mycket. Han utbildade sig till präst. Men det tröttnade han på rätt snabbt och blev sedan soldat. De var han inte heller något vidare på för han deserterade ganska snart. År 1755 blev han häktad i Venedig och placerad i det hemska fängelse som fanns där och kallades Blykamrarna. Men senare samma år lyckades han fly därifrån vilket ingen lyckats med tidigare. Så det gjorde honom berömd och omtalad.

Efter flykten for han runt i Europa och förförde damer på löpande band. Iallafall beskriver han det i sin självbiografi. Hur mycket det var påhitt är väl svårt att veta. Men han såg visst väldigt bra ut och var tydligen en väluppfostrad och social person, så en hel del damer var det nog. Fast om han var någon vidare älskare vet i fan. För det var ju nästan ingen av tjejerna som ville ligga med honom mer än en gång. Så han fick dra vidare och försöka hitta en ny till natten därpå. Och tjejen han varit med verkar ju närmast lättad av bli av med honom. Han var liksom en stor pizza gissar jag. Fin och lockande när man sugen. Men får en att må lite illa, när man käkat upp den. Och det är ju inte så mycket att skryta om egentligen. Men det gjorde Casanova iallafall, vilket är dumt. För att skryta med att man haft massor av tjejer är ju samtidigt ett tecken på att man gjorde ett så dåligt jobb att det bara blev en gång, som inte var så lyckad. Det känns som det var lite synd om honom på något sätt.

På Casanovas tid och rätt länge efter det brukade man ju kalla de tjejer man lyckades förföra för erövringar. Som man likt en stormakt lyckats ockupera en ny koloni som egentligen inte ville bli ockuperad. För det var bara killar som kunde erövra. Aldrig tjejer hur förföriska de än var.

Ovanstående fick mig att tänka på min släkting Eugen Uddenberg. Han läste i början på 1800-talet Casanovas memoarer och blev så inspirerad att han tänkte ta efter hans eskapader. Så han lämnade sitt småländska hem 1823 när han var 27 år för att ge sig ut i Europa för att förföra damer. Vid sitt första stopp utomlands övernattade han på ett liten övernattningsställe i Köpenhamn som ägdes av fru Maria Anker. Det var en trevlig rund dam på 42 som blivit änka några år tidigare. Den kvällen var det bara Eugen som var gäst på etablissemanget så den var bara han och Maria som åt en måltid tillsammans. Till denna serverades både öl och brännvin. Det senare bara till Eugen. Efter en stunds trevligt samspråk så började Eugen se en glimt i Marias ögon som var lite farlig om än så vacker. Hon tog honom i handen och la den på sitt bröst och på den vägen var det. Eugen blev hur förförd som helst. Nästa morgon frågade Eugen på det vanligt dumma manliga sättet "Var det lika skönt för dig som för mig". Maria sa att det var rätt okej men kunde nog bli lite bättre om unge Eugen fick lite tips. Eugen blev lite besviken men tänkte att det nog var bra att få lite tips innan avresan och förförandet i Europa. Så nästa kväll upprepade paret samma sak som dagen innan. Maria sa att det var bättre, men långtifrån perfekt. Så på ett igen nästa kväll. Så där höll det på de närmaste veckorna. Bra men mer övning skulle göra det bättre, enligt Maria. Efter några månaders övning blev Maria med ett efterlängtat barn. För med sin avlidne man hade det aldrig blivit något. Som alla Uddenbergare var Eugen en hederlig man som naturligtvis tänkte ta hand om sitt barn. Maria sa att han nu visserligen blivit fullfjädrad i sängen men att hon undrade om de trots det inte kunde fortsätta sitt utmärkta samliv. nu när de skulle bli föräldrar och allt. Eugen insåg att han nog aldrig skulle fara runt och förföra i Europa utan helst skulle stanna med Maria om hon ville ha  honom. Så han friade till Maria och de gifte sig några månader senare. Barnet de fick döpte de till Jens Christian. De lyckades några år senare inköpa ett mindre hotell. En affärsrörelse som blev mycket framgångsrik. Hotellet finns fortfarande kvar och heter Hotell Småland och ligger på Nörrebro.


Peter




Inga kommentarer: