onsdag 27 september 2017

God kväll vänner!

Klockan är 20:31 och jag tror jag bestämt mig. Jag brukar bestämma mig ibland. Men det brukar inte bli så mycket av det. Som Hamlet så riktigt påpekar så har "beslutsamhetens friska hy" en tendens att övergå i "eftertankens kranka blekhet". Inte minst hos mig förhåller det sig på det sättet. Så i morgon kommer jag antagligen gå runt och se lite eftertänksamt krank och blek ut. Det är ju inte så snyggt.

Om jag förstått rätt så menar existentialisterna att livet inte har någon mening i sig utan att det är något som vi själva skapar. Livet får liksom en mening av våra beslut och handlingar. Och att den friheten ger oss ångest. Som Sören Kirkegaard sa: "att våga det är att förlora fotfästet för en stund, att inte våga är att förlora sig själv."  Det tål att tänka på när man snubblar runt i världen.

Jag tycker nyheterna är jobbiga och borde väl inte ta del av dessa, för jag blir bara ledsen. Våld, mord och krig överallt. Och det påverkar mig mer nu för tiden, än det gjorde när jag var yngre. Hela landet verkar dessutom nedlusat med folk som vill sina medmänniskor illa. Nu är väl den typen av människor rätt sällsynta. Men det är tråkigt att de får gå lösa och ställa till det. Någon sa att "ingen är klokare än en dåre som håller käften". Det är tråkigt att så få knäppgökar lever efter detta motto. Tvärtom tycks de bli mer och mer bredkäftade. Som grodor om våren, sitter dom i sin egen dy och kväker på ett jobbigt sätt.

I kväll är jag alltså mollstämd och tråkig. Ett tillstånd som jag snarast skulle vilja lämna. Jag har ju läst en hel del om metoder som är framgångsrika vad gäller sådant. Vilket gör det extra pinsamt att man inte har en aning hur jag själv skall bära mig åt. Kanske skriv en dikt:

Nu har något
blivit fel i
hjärnans signaler.

Det har liksom
grötat till sig
i nervernas kanaler.

Tankarna är ledsna
och svarta som
galla

Det är liksom
mörkt och nätterna
är kalla

Höstens vågor
slår trist mot
höstens strand

Och jag är trött
ikväll och förtvivlar
lite grand


Jaha, det var ju så lagom kul. God natt och sov gott.


Peter

Inga kommentarer: