torsdag 3 augusti 2017

Hej vänner!

Det är visst Pride-vecka i Stockholm. Hoppas de som är där har kul. Och nästa vecka är det Medeltidsvecka i Visby. Då får vi hoppas att vädret blir bra så det inte regnar så de som firar denna vecka blir toviga i lammullen de klär sig i. Det brukar var rätt trevligt med medeltidsveckan. För de flesta ungdomar som firar den veckan är inte speciellt livliga och jobbiga. Speciellt inte de som verkligen satsar på att klä sig i riktiga medeltidskläder och ”lajva” riktigt ordentligt. Det enda som kan vara lite jobbigt är att de ofta har fullt med pinglor i kläderna som gör att det pinglar kvällarna igenom nedanför mitt fönster. Det pussas en del där nedanför också, men det är ju bara kul.

Då är det värre under andra sommarveckor när otrohetsaffärer och andra besvärliga relationer skall redas ut, när jag planerar sova. Mitt fönster ligger så att det är lämpligt att där under göra slut eller sura över att någon minsann kramat någon för länge och intensivt. Så när jag ligger i mörkret i min säng kan jag få ta del av både kärlek och dess ledsamma motsats. Ofta är dessa känslor dessutom förstärkta av att man intagit drycker som kopplat bort frontalloberna och dess reglerande funktion. Två gånger är det någon som heter Andreas, som tydligen visat intresse på ett handgripligt sätt för någon annan än sin flickvän. Det har han fått fan för nedanför mitt fönster. Så jag tycker Andreas får skärpa sig. Det är jobbigt att bli väckt av att någon gråter och högljutt talar om att Andreas är en idiot, även om det säkert är en riktig analys. 

Jag vill ju helst sova för öppet fönster och ha svalt i rummet. Men det funkar rätt dåligt sommartid i Visby innerstad. Mycket beroende på att den jobbiga Andreas ställer till det så att hans flickvän blir svartsjuk och berättar om hans tilltag. Detta på ett sätt så alla i närheten får höra vilket svin han är. Andreas själv bruka bara rätt onyktert säga ”men, jag bara, förlåt” osv.

Men de som firar medeltidsveckan brukar mest pingla förbi utan att störa i övrigt. De verkar ha rätt kul och trots att de brukar vara kraftfullt beväpnade med jättestora knivar, svärd och pilbågar brukar medeltidsveckan vara en rätt lugn tillställning.

På riktigt var ju medeltiden en rätt jävlig tid. Speciellt 1300-talet då det var mest var krig och pest. Speciellt år 1347 och åren därefter var jävliga. För då dog minst en tredjedel av invånarna i Sverige i pesten. Så att fira medeltidsvecka är ju egentligen lite dumt. För medeltiden var minsann inte mycket att fira. Speciellt inte här på Gotland som fick stora delar av sin manliga befolkning ihjälslagen av Valdemar Atterdags trupper 1361. Men det är samtidigt kul att det finns de som har intresse för historien som jag har.




Peter

Inga kommentarer: