söndag 6 augusti 2017

God morgon vänner!

Klockan är 5:20 på morgonen. Men jag kunde inte sova längre utan gick upp och gjorde kaffe samt släppte ut katten.  Ute blåser det som vanligt denna sommar, vilket börjar bli rätt tröttsamt. Men än så länge är himmelen blå så det kanske blir en fin dag, vi får se.

Jag läste att den förre finansministern Anders Borg skitit rejält i det blå skåpet. Han hade varit på en fin fest och där spåret ur totalt och uppträtt som han inte var riktigt klok. Tidningarna är fulla av detaljer kring hans obehagliga beteende och dåliga ölsinne. Men jag har en fundering kring detta som jag tycker bör beaktas innan man stenar Anders Borg.

Det finns ett begrepp som kallas patologiskt rus. Det är egentligen inget psykiatriskt begrepp även om det är ett välkänt fenomen. Det är personer som efter alkoholintag, som inte behöver vara speciellt omfattande, får minnesluckor, får en kraftig psykisk påverkan och beter sig på "jagfrämmande" atypiskt sätt. Innan detta inträffar har personen ofta levt en tid under stress eller påfrestning. Men som sagt är begreppet omdiskuterat. En del menar att det bara handlar om dåligt ösinne medan andra menar att det är ett psykosliknande tillstånd. Det finns också mediciner och droger som kan utlösa liknande tillstånd.

Nu vet jag inte om det är första gången Anders Borg blir full och uppträder som han inte är riktigt klok. Om så inte är fallet så borde han haft förstånd att inte dricka alkohol. Om det här var första gången, bör han i framtiden avstå från detta. Men om det inte hade hänt tidigare, utan det här var första gången Anders Borg blev tokig så kunde han ju i förväg inte veta att han skulle reagera på det här sättet. Då hamnade han i ett psykosliknande tillstånd, utan egen förskyllan. Han blev sjuk och det kan man inte hjälpa. Vi dömer inte sjuka människor till fängelse i Sverige utan till vård när de gör tokiga saker. För de kan ju inte hjälpa att de har fel på hjärnkontoret och kanske tror att de är Jesus och försöker driva månglarna ur närmsta Konsumaffär till exempel.

Nu vet jag inte om Anders Borg bara är en otrevlig fan som visar sitt sanna jag när han blir full. Det är möjligt. Det finns ju en del tecken på dåligt omdöme sedan tidigare. Dessutom är han visst ihop med någon som heter Dominera eller något sådant. Låter jobbigt det också. Men tänk om Anders Borg drabbades av ovanstående tillstånd och nu får löpa gatlopp på grund av detta. Dessutom har jag sett att en del tycker att hans galenskap bara är ytterligare ett exempel på mäns generella svinaktighet. Visst kan det vara så. Men det vet inte jag och ingen annan heller, vad jag förstår. Så det kan vara en människa som drabbades av ett sjukdomstillstånd, som nu får ett hårt straff. Jag vet inte om jag tycker det är okey.

Själv har jag väl gjort en och annan dumhet när jag inte varit helt nykter. Men jämfört vad Anders Borg hittade på måste jag säga att jag skött mig rätt bra. Jag har väl sjungit lite högt någon gång och blivit lite gråtmild. Men värre än så har det väl sällan blivit.


Peter

Inga kommentarer: