lördag 8 juli 2017

Hej vänner!

Det är lördag och regnet hänger i luften. Enligt SMHI skall det börja regna klocka 8:00 här i Visby. Det är om fem minuter, så vi får se om det räknat fel. Men jag ger mig inte ut och cyklar för det är nästan 100 % säkert att man då blir våt.

Det har, som ni säkert hört, kommit hit ett gäng nazister till Gotland. Det är tråkigt att de har kommit hit. Men ännu tråkigare att de gjort så en del andra organisationer känns sådant obehag att de åkt hem tidigare än det tänkt på grund av detta. Jag var nere i Almedalen igår och då var det tydligt att många åkt hem redan. Det var rätt avslaget faktiskt.

Ni som läser mina inlägg på Facebook kanske kommer ihåg att jag satt in ett Youtube-klipp där den engelske filosofen Bertrand Russel berättar vad han vill förmedla till efterkommande generationer. Det är två saker:

 För det första se bara vilka fakta som finns som stödjer en uppfattning. Bry det inte om hur du vill att det skall vara eller vad som gynnar din egen uppfattning, utan fäst bara avseende vid de fakta som föreligger. Nu kan man ju invända att fakta kan tolkas på olika sätt av olika personer. Men det ändrar ju inte de faktum att fakta föreligger. Men jag har flera gånger träffat på folk som håller fast vid en uppfattning om hur något förhåller sig, trots att den forskning som finns på området entydigt talar emot detta. Det är ju faktiskt bara korkat.

Det andra Bertrand Russel säger är: "Hat är dumt. Kärlek är förståndigt".  Han menar att om vi skall överleva på det här klotet måste vi ha medkänsla och förståelse för varandra.

Själv måste jag säga att det verkar slöseri med tid att gå runt och hata. Vad är det för bra med det? Man blir ju bara konstig i huvudet av det och avslöjar ju dessutom att man är lite tom i kartongen. Albert Einstein sa: "Galenskap är att göra samma sak om och om igen och vänta sig olika resultat".  Nu har man väl prövat både fascism och kommunism tillräckligt för att börja dra slutsatser kan man tycka, efter förra århundrandets katastrofer. Men lik förbannat finns de tydligen de som är oförmögna lära av historien. Och det är ju dumt. Men som Albert Einstein påpekade:
”Två saker är oändliga: mänsklig dumhet och universum; och jag är inte säker på det andra.”

När jag hör ordet nazism tänker jag bara på en bild jag har i huvudet där man tömmer en järnvägsvagn på människor en vinterdag 1944. Barnen skiljs från sin mamma och pappa fast de bara är tre till fem år, de gråter och tvingas in i något som ser ut som ett duschrum. Men det kommer inte vatten ur duscharna utan den dödliga gasen Cyklon-B, som dödar barnen. Den bilden har jag haft i huvudet ända sedan jag själv var barn och den återkommer gång på gång.

Jag är ju född nio år efter andra världskriget och när jag var barn hade ju de flesta vuxna minnen av vad som hände då och det fanns överlevare från koncentrationslägren som kunde berätta. Det finns också bilder tagna av de soldater som öppnade grindarna och avslöjade vad som hänt. Någon måste berättat om detta för mig och jag har kvar ovanstående bild i huvudet sedan dess.



Peter

Inga kommentarer: