måndag 26 juni 2017

God morgon vänner!

Klockan är 5:12 på morgonen och jag kan inte sova. Ute blåser det småspik och är mulet. Det senare gör inte så mycket men vinden irriterar mig. För det gör att man inte har någon lust att cykla. För en motvind som den här, skulle ta bort nöjet rätt ordentligt. Dessutom är det trist för det pågår en kul idrottshändelse här på Gotland. Nämligen en tävling mellan olika öar i världen i diverse idrotter. Som en sorts öarnas olympiska spel. Det är trist om det förbannade blåsandet skulle störa tävlingarna. Vi får hoppas det lugnar ned sig framåt dagen.

Det är alltså sommar. Men när man tittar ut kunde det lika gärna vara tidig höst. Jag är orolig för skatorna och att deras bon skall blåsa ner. För jag har två gånger bott bredvid skatbon som blåst ner i storm. Sådant är tråkigt och ledsamt. Idag stormar det väl inte direkt även om det blåser ganska hårt. Gissar att det blåser styv kuling eller något sådant.

Numera börjar ju bibeln på följande sätt: "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.
Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och en gudsvind svepte fram över vattnet." I denna förra översättningen var det "guds ande" som svävade över vattnet. Men nu har man kommit på att det var en "gudsvind" tydligen. Vad det nu är? Undra fall den blåser lika besvärligt som det blåser på Gotland idag. För isåfall är det bättre med en ande som svävar lite lugnt och stilla som en luftballong över havet, än en gudsvind, som ställer till det för oss som gillar att cykla. 


Det är ont om vatten på Gotland. Så här i Visby har man minskat trycket i kranarna så det skall gå åt mindre vatten. Hoppas det funkar och att folk inte bara duschar längre istället. De sista åren har det varit dåligt med vatten både här på Gotland men också på Öland och lite varstans. Jag har inget minne av att det var ont om vatten på det sätter förr. Då kunde det bli besvärligt torra somrar för de som hade egen brunn. Men det kommunala vattnet var det inga problem med. Kanske beror vattenbristen på klimatförändringar och är ett tecken på vilka problem som komma skall. Så nu kan man faktiskt ibland längta efter regn även på sommaren. Förr var den typen av längtan ofta onödig för det regnade rätt ofta på våren och sommaren. Då kunde man vara sur över det. Nu kan man vara sur över att blommorna torkar bort och att naturen blir gul och tråkig som en öken. Dessutom blir det inga kantareller när det är snustorrt i markerna. Konstigt uttryck förresten "i markerna".
Så snart kommer det väl bli här som i Mellanöstern eller Sydeuropa, där folk alltid har gått och hoppats på regn för att slippa bo i en jävla öken. Där har man alltid längtat efter regn och blivit besviken när det inte regnar. Som kung Salomo själv säger: "Såsom regnskyar och blåst, och likväl intet regn, så är en man som skryter med givmildhet, men icke håller ord." 


En som inte håller ord är förresten USA:s nuvarande president. Såg ni att han under sina första fyrtio dagar som president ljög varje dag, enligt New York Times som hade kollat. Fyrtio lögner på fyrtio dagar är ju rätt bra jobbat. Dessutom verkar han inte må speciellt dåligt av att avslöjas som lögnare. Han bara skakar lite på sig och ljuger vidare för att förklara tidigare lögner. Det finns ju tre saker som kännetecknar en psykopat: Aggressiva utbrott när någon kritiserar eller ifrågasätter hans handlingar. Omnipotens där han tror sig veta, kunna och förstå mer än resten av mänskligheten. Patologisk ljugande. Så om ni träffar på någon som är på det sättet så undvik denne som pesten och välj honom inte till president i USA. För det är dumt.


Nu skall jag gå och lägga mig och vila en stund. Klockan på telefonen ringde precis och talade om att det är dax att kliva upp och gå till jobbet. Men det ger jag fan i, för jag har semester. Kamrat katten har somnat på täcket i min säng och blir väl bara sur om jag flyttar på honom. En blåsig dag som denna har han tydligen ingen lust att gå ut. Det känns taskigt att väcka någon som sover så gott.  Så jag får väl hämta en filt nu när täcket är upptaget.

Peter

Inga kommentarer: