lördag 22 april 2017

Hej vänner!

Ni kanske undrar var jag tagit vägen. För det var ju ett tag sedan jag skrev något på denna blogg. Men jag har inte haft något att skriva om direkt. Eller rättare sagt jag har haft svårt att komma på något att skriva om. Fast det är ju egentligen lite konstigt när det finns så mycket man kan skriva om i denna värld. Men det är så mycket som händer som bara är tråkigt och ledsamt som man bara blir ledsen av och det har jag inte känt för att skriva om.

Men idag är en bra dag för idag fyller Emelie år. Men det är också en bra dag för att idag kommer massa människor delta i manifestationen ”March for Science”. I Sverige skall man marschera i Stockholm och Uppsala bland annat. Det är en marsch för vetenskap och förnuft och mot ”alternativa fakta”, faktaresistens och annat dumt som religiös vidskepelse. Det  tre senare tycket jag är utmärkt att  man markerar emot genom en protestmarsch. För det har liksom blivit mer störande och obehagligt den senaste tiden.

Fast kampen mellan tro och vetande är fortfarande aktuell. En gång i tiden kunde man likt Giordano Bruno bli uppbränd för man sa att jorden snurrade kring solen. Honom brände den katolska inkvisitionen upp år 1600 på grund av att han vägrade säga att det inte var på det sättet. Den katolska kyrkan har visst aldrig bett om ursäkt för detta. Däremot har den bett Galileo Galilei om ursäkt för att man låste in honom i fängelse fast han var gammal och blind. Men det den ursäkten kom först år 2000 och det kan ju tyckas lite sent.

Men på 1800-talet när man började hitta dinosauriefossil  här och var blev det lite jobbigt för kyrkan igen. För det var lite svårt att förena detta med bibelns berättelse om jorden tillkomst. Och när den store Charles Darwin i sin bok ”The orgin of species” förklarade arternas uppkomst blev det ett jävla liv igen. På 50-talet hävdade tobaksbolagen i maskopi med köpta gangster till forskare att tobaksrökning var ofarligt, fast allt talade emot att så var fallet.

Forskning är ju i sig inte alltid bra. Men att söka sanningen är alltid bra och då har vi ju faktiskt inget bättre redskap är den vetenskapliga metoden med kontrollerbara experiment som går att upprepa. För att gå runt och tro på sådant som inte går att belägga bara för man tror att det är så, är ju faktiskt enbart dumt. Och dumhet finns det ju ett överskott av i världen.


Peter

Inga kommentarer: