fredag 3 mars 2017

Hej vänner!

När jag tittar ut genom fönstret ser jag att det är snöblandat regn och jämngrått. Ser tråkigt och ledsamt ut. Ett väder som passar för begravningar och jag skall ju på en sådan idag. Jag tycker det känns svårt att skriva om det, i detta offentliga forum. Så det tänker jag inte göra. Men samtidigt skulle jag skulle jag vilja ha ett forum där det kändes mer riktigt att göra så. För jag har mycket att berätta om hur det känns och skulle på ett sätt vilja dela med mig av dessa känslor. Men just nu känns det fel.

På radion sa det att en dator hade besegrat en rad professionella pokerspelare i just poker. Det var tydligen ett bra exempel på artificiell intelligens. Sedan var det ett inslag som handlade om någon sorts mässa som handlade om sådan artificiell intelligens. Själv måste jag säga att jag tycker det vore betydligt bättre att satsa på mänsklig intelligens än på artificiell sådan. För där verkar det finnas klara brister, som först borde åtgärdas innan man satsar på den artificiella varianten.

I Ordspråksboken i bibeln står det mycket klokt om klokskap. Där står till exempel: ”En klok man lyssnar på förmaningar,den som pratar strunt går det illa.” Och det tycker jag låter fint. Det står också: ”Dåren tycker sig handla rätt; klok den som lyssnar på råd.” Överhuvudtaget verkar den som skrivit dessa klokheter, betona vikten att lyssna på andras råd och förmaningar. Om jag trodde på gud skulle jag tycka att hans förstånd att utrusta oss med två öron men bara en mun, är en fingervisning man bör beakta. Men det förutsätter att man anstränger sig att även lyssna noga på de som har ett annat sätt att se på saker än det man själv har. Nu tycks ju många bara lyssna på de som håller med dem i deras egen uppfattning. Och det tillför ju inga nya tankar, utan gör ju bara att man ältar de man redan har. Det blir ju mest ett eko. Och ekot säger ju bara samma sak som man själv sagt.

Man bör vara rädd om orden och tänka på vad man säger. Men jag börjar bli rätt trött på de som utan eftertanke vräker ur sig vad som helst. Ofta den typen av människor som tycker att deras egen uppfattning är så enkel och lättförståelig att de inte kan begripa att inte alla delar den. Men det beror nog ofta på att de har svårt att begripa överhuvudtaget. Det låter elakt när jag skriver det. Men jag är som sagt vad väldigt trött på det. Det är alltså dags att för tredje gången denna månad citera filosofen Bertrand Russel. Jag förstår ni tycker jag är tjatig och lite tråkig. Men det står jag för. Bertrand sa alltså följande:
”Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra på allting - och de kloka så fulla av tvivel.” Och det håller jag verkligen med om.

Den store Marx säger ju i en av sina filmer Dessa är mina principer. Men om du inte gillar dem har jag andra.” Där kanske man kan tycka att Groucho går lite lång i sitt marxistiska tänkande. Men å andra sidan är det ju de extrema, oflexibla och principfasta som ställt till mest elände här i världen.

Trevlig helg


Peter


Inga kommentarer: