söndag 26 mars 2017

Hej vänner!

Det är söndag och den firar vi med ett rejält giktanfall. Tådjäveln gör ont och är varm. Detta brukar inträffa ungefär två gånger per år och brukar då fördärva en dag eller två. Jag känner en doktor som heter Jarl och han berättade en gång för mig att en kollega till honom sagt, att det bara är begåvade människor som får giktanfall. Men det är antagligen inte sant. Man kan nog vara dum som ett spån och ändå drabbas av denna åkomma. Men jag tyckte annars att det lät lite fint att begåvning och gikt hörde ihop. Förr kallade man ju gikt för portvinstå. Jag vet inte om just portvin skulle orsaka eländet eller om det handlar om att tån kan bli röd, varm och bli lite portvinsfärgad i samband anfallet.

Vi lever alltså i en ond och konstig värld. USA har en president som ljuger som en borstbindare och  min tå värker. Det är ju egentligen ingen hejd på eländet.

 Igår tog jag fram racercykeln för säsongen. Det kändes att det var länge sedan jag trampade på den. Det var först rätt tungt och motigt, men efter någon mil släppte det plötsligt och kändes lättare. Antagligen var det hormonet endorfin som frigjordes och tog bort trötthet och smärta. Det är ju någon sorts kroppseget morfin. Det finns folk som missbrukar detta hormon genom att träna i tid och otid. Själv är jag ytterst måttlig vad gäller endorfinbruk, även om jag när solen skiner, blåsipporna blommar och lärkorna sjunger kan trampa på så endorfinet sprutar i kroppen. Men en vanlig molnig dag  tar jag hellre en pilsner. Man skall inte överdriva med njutningsmedlen. 

Men när jag har gikt blir det ingen pilsner heller. För det är visst inte nyttigt. När man har giktanfall tänker man på sitt syndiga liv och detta är det välförtjänta straff som man fått i form av en värkande tå. Då är man minsann inte så kaxig, utan ber sin kropp om förlåtelse för sitt leverne. Men det brukar gå över när det slutar göra ont.  Men som det står i Bibeln: ”Rena mig med isop från min synd, tvätta mig vit som snö. Tag bort värken från min tå och låtom mig åter dricka en kall öl om våren utan smärta” Nu kanske det inte riktigt står så i Bibeln, men det borde det göra.



Peter

Inga kommentarer: