söndag 19 februari 2017

Hej vänner!

Idag har jag varit på en kortare promenad! Som en del av er vet finns här i Visby en botanisk trädgård. Jag gick dit för att se på snödropparna. För de har redan börjat blomma som ett tidigt löfte om vår. Annars är det en grå dag.

I ovanstående botaniska trädgård växer ett intressant träd som heter Kinesisk sekvoja. Detta träd hade man bara hittat som fossil och det ansågs utrotat. Men 1941 hittade man levande exemplar si sydvästra Kina. När jag idag gick förbi så hittade jag en liten figur i en spricka i trädet som någon ställt dit. Det var fint gjort. I detta kinesiska träd stod en pytteliten kines för oss att upptäcka.

Jag såg inte schlagerfestivalen igår. Men jag läste att Owe Thörnqvist gick vidare till finalen. Det var ju lite kul, för han måste vara rätt gammal. Som jag minns det var han rätt ute redan på 60-talet. Så han måste vara minst en bit över åttio år. Bra jobbat Owe, tycker jag. Samtidigt är det konstig på något sätt att han dyker upp som gubben i lådan efter alla dessa år. Måste gå in på SVT-play och kolla in gubben och hans sång.

I tidningen stod det också att USA:s så kallade president kallat den fria pressen för ”folkets fiende”.  Han är nog sugen på att få tyst på denna fiende på något sätt. Som han numera inte bara tycker illa om för sin personliga del, utan dessutom anser är hela folkets fiende. Han kommer nog snart försöka införa censur. Det finns ju en pjäs av Henrik Ibsen som heter ”En folkefiende” förresten. Den handlar om en läkare som berättar att vattnet i stadens kurbad är otjänligt. Därmed blir han hatad av alla i staden som tjänar pengar på detta bad. Så de försöker på olika sätt tysta honom. Ju mer han försöker säga sanningen, ju mer hatad blir han. Påminner om de som förnekar klimathotet. För de brukar ju inte gilla vetenskapsmän som påstår att man måste göra något åt detta, för att förhindra en katastrof. 

Själv är jag rätt förtjust i fakta. Alltså sådant som alla vettiga människor måste vara överens om gäller. Som att jorden är ett klot till exempel. Men jag har hört att det finns en förening i England som heter ”Flat Earth Society ”vars medlemmar är övertygade om att jorden är platt och att det är 400 mil till solen. De kör liksom stenhårt på alternativa fakta. Men det gör ju även folk som tror på bibelns skapelsemyt bokstavligt. Och det är det visst flera miljoner amerikaner som gör. Konstigt värre.

Nu skall berätta något lite skämmigt för er. Jag har aldrig riktigt fattat riktigt vad det där Twitter är för något och vad det är bra för. Vad jag förstått är det ett sätt att skicka meddelanden, men att man bara får använda ett begränsat antal bokstäver. Men vad det är för bra med denna begränsning förstår jag inte. Ovanstående så kallade president älskar tydligen att kommunicera med detta medium. Men han förefaller vara rätt begränsad, så för honom räcker det säkert. Men varför andra vill ha denna begränsning förstår jag inte. Själv gillar jag ju dessutom långa ord som: morgonrodnad, aftonsångskärlek och älskogsblomma. Vad aftonsångskärlek betyder vet jag inte riktigt. För det hittade jag just på för att det lät fint. Kanske är det när två åldringar kärar ner sig i varandra på hemmet. Men vad det är för bra med Twitter förstår jag inte. 

Kamrat katten har förresten blivit lite konstig han med. Han har en toalett som han tidigare nästan aldrig använt. Bara i yttersta nödfall. Men sista tiden har han börjat använda den rätt flitigt, på ett konstigt sätt. Nu händer det ofta att han först går och pinkar på sin toalett och sedan går fram till dörren och vill gå ut. Helt fel ordning, enligt min uppfattning. Lite som att dra ner gylfen efter det man har pissat. Han har också börjat skita på sin toalett, vilket han aldrig gjorde förut om han inte var absolut tvungen. Men när han gjort så blir han så störd av att det luktar kattskit att han går runt och gnäller ända till jag spolat ner eländet. Detta fast han täcker över minutiöst för att det inte skall lukta. Men det hjälper inte. Han gnäller till jag tagit hand om saken. 

Min katt gillar inte hundar. Han har dåliga erfarenheter av dessa djur. Jag har sett honom bli jagad av en hund en gång och det kanske har skett fler gånger. Själv tycker jag ju om hundar och skulle gärna vilja ha en sådan. Fast jag har en gång helt oprovocerat blivit biten av en dalmatiner. Så dalmatiner gillar jag inte efter det. Men det finns så klart elaka hundar av andra raser som biter folk. Och sannolikt finns även snälla dalmatinerhundar. Fast jag stannar aldrig för att kolla utan fortsätter ha fördomar mot denna prickiga variant. 

I andra sammanhang kan ju prickar vara kul. Tråkigt nog är herrkläder sällan prickiga. Själv skulle jag gärna ha prickiga kläder. Men det verkar vara förbehållet clowner. Men det är tråkigt att man måste byta till detta tråkiga och onödiga yrke för att få ha prickliga brallor till exempel. Jag hörde förresten om en tjej som skulle förklara för en engelsktalande person finesser i det svenska alfabetet. Hon började med att förklara att bokstaven ö ”is an o with to pricks on”. Vilket säkert både roade och förvånade denne engelsktalande person.

I morgon måndag. 


Peter








Inga kommentarer: