torsdag 5 januari 2017

Hej vänner!

 Idag är det trettondagsafton. För dagen därpå kom de tre vise männen kom fram till Jesus med presenter. Det den lilla bebisen fick var nyttiga saker som guld och rökelse och myrra. Guld är ju bra att få men rökelse och myrra, som också är en sorts rökelse, är bra för vet i fan.

 När jag var ung var det inte ovanligt att andra unga människor tände pinnar med rökelse. Beatles hade you varit i Indien och blivit kompis med en indisk guru och det kanske vad det som inspirerade till användningen av rökelse. Brukad lukta rätt konstigt och enligt min uppfattning rätt äckligt. Dessutom undrar jag om röken från dessa pinnar egentligen var så nyttig att inandas. Antagligen inte.

 Förresten läste jag att det i bibeln inte står hur många de vise männen var. Det kan ju varit ett helt gäng som kom med guld, rökelse och myrra. Fast då det bara står att de hade med sig tre gåvor antog man att de var tre stycken. Man hittade också på att de hette Kasper, Melker och Baltsar. 

Det finns ju en pjäs av Shakespeare som heter Trettondagsafton. Det är en stökig historia som William verkat hittat på under tiden han skriver den. Det är missförstånd och förväxlingar som gör det hela lite svårt att hänga med. Men det är i den pjäsen riddaren Andreas blek av nosen är med. Den rollen spelade skådespelaren Per Oskarsson på TV en gång på ett utmärkt sätt. Passade honom perfekt. Han var ju själv en rätt ovanlig människa. Men att spela en mager riddare som är lite dum i skallen var han bra på. Jag undrar om denna föreställning finns på SVT-play förresten. Det skall jag kolla när jag skrivit klart.

 Vet ni förresten att det finns folk som är fobiskt rädda för talet tretton och att denna fobi har ett namn. Den heter Triskaidekafobi. Måste vara jävligt jobbigt att ha denna fobi under trettonhelgen. 

Det finns ju lite olika förklaringar till att tretton är ett olyckstal. Det kan handla om att det vid Jesus sista måltid var tretton vid bordet. Men det finns också andra förklaringar. Exempelvis att den taskiga guden Loke i den nordiska mytologin, var den trettonde gästen vid den festen där han lurade den blinde guden Höder att skjuta Balder med en mistelpil. Men det fick Loke fan för senare. Dum och elak som han var. Men till slut skall Balder komma tillbaks. För i Valans spådom står det att följande skall hända efter världens undergång i Ragnarök: 

 "Osådda skola åkrar växa,
allt ont sig bättra; 
Balder skall komma. I Ropts segersalar sitta
Balder och Höder,
valplatsens gudar.
Veten I än mer och vad?"

Och att allt ont sig bättra låter fint. Det kan det börja med omedelbart tycker jag. Oj, nu snöar det jättemycket utanför mitt fönster. Men det blir väl bättre till våren. Då Balder kommer tillbaks.

 Peter

Inga kommentarer: