fredag 21 oktober 2016

Hej rymdfarare!

Har ni sett att det finns några dumma typer som klär ut sig till clowner och går runt och skräms. Ovanligt dumt måste jag säga. Speciellt om man skrämmer barn. Då är det rent kriminellt, utöver att det är jävligt fånigt. Det har tydligen något med det dumma, från Amerika importerade, halloweenfirandet att göra. Som man bör låta bli att fira. Däremot bör man fira den fina allhelgonahelgen. Då sätter man ju ljus på gravarna och ägnar en tanke åt de döda. Det är fint och högtidligt. Men halloween är bara dumt och borde avskaffas. Vill ungarna tigga godis får de väl vänta till påsk och klä ut sig till påskkärringar. Nu skulle jag förresten kunna kunna tänka mig att ge de små filurerna snask. På villkor att de lovar att sluta spöka ut sig och hota med trakasserier om de inte får godis.

Själv har jag aldrig gillat clowner. Inte ens när jag var barn tyckte jag att de var roliga. De var mest fåniga och ramlade och snubblade. Det finns förresten TV-program där folk skrattar år andra som ramlar och slår sig och är allmänt klantiga. Det tycker jag inte heller är ett dugg kul. Vad är det för kul med att folk gör sig illa? Tyvärr tycks clownerierna spritt sig till den amerikanska presidentkampanjen. Där har ju en riktig tokjohan deltagit med viss framgång. Och honom kan man ju bli riktigt rädd för. Han snubblar runt och säger den ena tokigare saken efter den andra och man tror att han inte menar allvar. Till man plötsligt inser att han menar vad han säger och inte är riktigt normal.

När jag skriver detta är jag i Vasastan. Så jag har åkt över havet i mörkret. Jag gick ut på däck en stund och stod i mörkret och kände kylan blåsa mig i ansiktet. Då tänkte jag att det hade varit bättre att stå på däck någonstans där natten var ljummen och stjärnklar. På Östersjön kan jag meddela att det var ganska svalt utomhus. Och värre skall det bli.

Jag tog med kamrat katten på denna resa. Han är inte odelat positiv till att resa någonstans. Så man måste tänka sig för när han skall med. Man får exempelvis inte packa någon väska när han ser på. För då kanske han ger fan i att komma hem om han varit ute. Iallafall kan han vänta med det till båten lämnat Visby. Om han är hemma och han ser att man börjar packa lägger han sig längst in under sängen och vägrar komma fram. Så man får åla in och peta till honom. Då gnäller han till och rusar och gömmer sig någon annanstans. När man hittar honom rusar han in under sängen igen och så får man försöka igen. Men han gillar sin bur och går ofta in och lägger sig i den och sover. Så igår blev det enkelt för han låg där och slöade. Så det var bara att smyga fram och stänga igen buren. Sedan packad jag lite grejer och allt löste sig enkelt.

Min far brukade stoppa strumpor. Han hade en grej som såg ut som en svamp på vilken man kunde spänna fast sin strumpa och sedan stoppa den. Han satt framför TV-en och stoppade en trasig strumpa då och då. Jag tror han tyckte det var rätt kul att fixa hål i strumpor. Jag tycker också att man borde göra det. Men nu kostar strumpor en hundring för fem par på ICA-maxi, så det känns lite onödigt. Men det är fel, för man bör bekämpa slit- och slängkulturen och vara rädd om jordens resurser. Dessutom är väl strumporna så billiga för någon stackare i något utvecklingsland knappt får betalt för sitt jobb. Så egentligen borde man väl köpa kvalitetsstrumpor och stoppa dem när det blir hål i dem. Min far hade också en akutlösning om man på väg till jobbet upptäckte att det var hål på en strumpa där det syntes. Hade man då en blå strumpa eller en svart dito tog man bara snabbt fram den penna man hade i bröstfickan och målade på benet innanför hålet. Då syntes det inte alls nästan. Listigt, men så var han ingenjör också.

Nu börjar det ljusna ute och jag är ledig fast det är fredag. Och här sitter jag och skriver till er medan löven faller till marken. Hoppas ni får en trevlig helg. I kväll skall jag dricka ett glas rött vin och tänka på er.


Peter


Inga kommentarer: