lördag 29 oktober 2016

God kväll i stugan vänner!

I natt skall man ställa tillbaks klockan en timme. Man planerar alltså sno en timme från mig och därmed förkorta mitt redan alltför korta liv. Man får väl vara tacksam över att myndigheterna inte börjar sno månader och år ifrån en. Själv tycker jag detta fjantande med timmar hit och dit är onödigt. 

Det är det snart november vilket är en mörk och ämlig månad genom vilken man famlar fram i mörker. Det finns tydligen de som tycker det är mysigt att sitta i mörkret  med tända ljus och äta värmande soppor. Men jag har liksom så genomsläpplig hud att mörkret liksom tränger in i kroppen och tar sig vidare till huvudknoppen och försvårar och kletar ner tänkandet. Dessutom är det ju kallt och blåsigt i november. Det enda man har att se fram emot är att få byta till vinterdäck. Och det är ju inte heller så jävla roligt att man skrattar käften ur led. 

Den franske filosofen Montesquieu (1689 - 1755) menade ju att klimatet påverkade människor och samhällen.  Han menade att människor som bodde i varma länder var luststyrda och lata och de som bodde i kalla länder var dåliga på att njuta och skapa skönhet. De enda människor som hade en lämplig fördelning av egenskaper, var de som bodde i ett klimat med en lämplig blandning av värme och kyla. Och den bästa blandningen och som skapade de mänskliga praktexemplaren fanns som tur var i Frankrike, tyckte inte helt oväntat Montesquieu. Fransman som han var. Svenskar tyckte han nog var ett tråkigt b-lag oförmögna att skapa skönhet. Och njutning var väl knappast att tänka på så jävla kallt som det var i Sverige på 1600-talet, i varje fall från oktober till och med april. Sen fick man väl försöka hinna med en snabbis innan det började snöa igen. 

Påven skall visst komma till Sverige snart. Han skall visst vara en relativt schysst människa, för att vara påve. Men den organisation han företräder är inget vidare. Bortsett från att den tycks nedlusad med pedofila präster, så leder dess inställning till preventivmedel och abort till att en massa människor dör varje år. Bara i Brasilien måste 200000 kvinnor söka läkarvård efter att ha genomfört olagliga aborter. Hur många kvinnor i världen som dör på grund av detta vet jag inte. Dessutom medför den katolska kyrkans motstånd mot preventivmedel att massa människor smittas med hiv i onödan. Det är ju hur dumt som helst. 

Förr hade ju den katolska kyrkan för vana att tortera och bränna upp folk som sa saker som inte stämde med kyrkans lära. Om du exemplevis påstod att jorden snurrade kring solen så kunde du råka illa ut och bli uppbränd. Nu har den katolska kyrkan slutat bränna upp folk som påstår sådant. Men än lyckas den ta livet av människor genom sina förnuftsvidriga dogmer och dumheter. Om Jesus oväntat kom till jorden skulle han bergis säga: ”Det var ena otäcka fariséer” och vrida om näsan på påvar och kardinaler och påminna allt folk att han redan sagt att man skall ta sig i akt för falska profeter. Men så var han också en förståndig man som förvandlade vatten till vin. 



Peter

Inga kommentarer: