tisdag 9 augusti 2016

Den 15 juni på kvällen skrev jag följande:

Hej vänner!

Ibland tänker jag på kapitalismen. Vem uppfann den? Jag menar att socialismen och kommunismen hittade ju Marx och Engels på. Men vem hittade på kapitalismen? Reggiesångaren Bob Marley sjöng ju om Babylon. Jag tror han att han snackade om kapitalismen. Så jag kollade lite i bibeln om Babylon. Fast där stod det bara massor om den babyloniska fångenskapen och allt elände som skall drabba denna stad. Inte något om kapitalismen. Så frågan kvarstår. Vem hittade på kapitalismen. Eller den kanske bara uppstod. Som liksom självalstrad ur intet. För på medeltiden trodde folk att löss och loppor kunde skapas av sig själva ur lort och avfall.

Problemet med kapitalismen är att en del blir så fattiga och andra så väldigt rika. Fast det brukade hända i kommunistiska länder också när jag var ung. En del hade datjor utanför Moskva och andra stod femton timmar i kö för en limpa.

Själv vill jag att alla människor skall få äta sig mätta och ha tak över huvudet. Samt få vård om de är sjuka. Men det tror jag de flesta normala människor vill. För normala människor är snälla. Men jag vet inte om de har så mycket att säga till om. Fast fan vet om jag är normal. Men vad gäller detta är jag bestämd. Inget är bra förrän alla får äta sig mätta och har tak över huvudet. Samt får vård om de har ont i magen eller ryggen eller någon annanstans. Och alla barn skall få mat varje dag och slippa frysa. Men nu är det inte så, vilket påverkar mitt humör. Dikt om detta och hur det påverkar mig:

Jag vet inte
när det hände
och inte var jag var

Och varför vet jag inte
jag har inget
svar

För i mig finns
ett mörker
en outgråten gråt

Och det är allt
jag har
plus en gummibåt

Jag önskar att jag
slapp den mörka
kalla ton

Och alla dessa tankar
som stavas
depression

Det finns det
medicin mot
som gör en trött och loj

Man blir glad
men tappar lusten
så det är inget skoj

Så jag får kämpa på
till ljuset kommer
åter

Men nu är jag
som jag är
och hoppas ni förlåter

Att jag är i vägen
och har lätt till
gråt

Och att jag är
i vägen
med min gummibåt

Ett stort tack till Frank och Inger som fick mig att känna mig välkommen i deras länning med min i vanliga fall svårplacerade gummibåt.

Peter



Inga kommentarer: